Crna vjetrenjača (1974)

BLACK WINDMILL (Originalni naziv)

triler

Britanski agent (M. Caine) uzima stvari u svoje ruke kako bi spasio otetog sina

 
Režija: Don Siegel
Scenarij: Leigh Vance
Uloge: Michael Caine, Donald Pleasence, Delphine Seyrig, Clive Revill, ...

Filmografija

Film proslavljenog redatelja Dona Siegela (Invazija kradljivaca tijela, Prljavi Harry, Bijeg iz Alcatraza, Charley Varrick), napet triler s neočekivanim obratima, snimljen je prema romanu Seven Days to a Killing, Clivea Egletona. Izvrstan kao i uvijek, glavnu ulogu igra oskarovac Michael Caine.

Britanski agent John Tarrant (M. Caine) ugledno je lice u svome poslu. Kad mu, međutim, maloga sina otmu nepoznati ljudi, nađe se u situaciji u kojoj mu nitko ne može ili ne želi pomoći.

Dojučerašnji suradnici okreću mu leđa u ključnome trenutku i John shvaća da će dijete spasiti samo ako uzme stvar u svoje ruke, mimo volje pretpostavljenih, pogotovo neodlučnog Cedrica Harpera (D. Pleasence).Naime, otmičari zauzvrat traže dijamante koji se nalaze u Harperovu sefu, što im ovaj ne želi dati. Zato John mora upotrijebiti svu svoju lukavost i umješnost kako bi nadmudrio vlastite šefove, ukrao dijamante i odnio ih zločincima .

Jedan od kultnih britanskih špijunskih trilera iz vremena kada je Michael Caine bio jedan od najmarkantnijih glumaca na svijetu, "Crna vjetrenjača" slavnog redatelja Dona Siegela danas predstavlja i dobrodošao podsjetnik na tadašnju žanrovsku preciznost detalja, zanimljivost priče te napetost zapleta. Siegel je u svome pristupu istovremeno dramski suzdržan i akcijski odlučan, pa se tempo filma skladno prebacuje iz jednog u drugi žanrovski stil. Uz sjajnoga Cainea, u ovome odličnom filmu gledamo i legende kao što su Donald Pleasence ili Delphine Seyrig.


Komentari (0)

Foto