Istjerivač đavola (1973)

Exorcist (Originalni naziv)

triler horror drama

Kultni filmski klasik u kojem svećenik pokušava istjerati đavola iz tijela djevojčice

 
Režija: William Friedkin
Scenarij: William Peter Blatty
Uloge: Ellen Burstyn, Linda Blair, Jason Miller, Max von Sydow, Jack MacGowran, ...

Filmografija

"Istjerivač đavola" poznatoga američkoga redatelja Williama Friedkina (našoj publici najpoznatijega po filmu Francuska veza) kultni je film strave, adaptacija istoimena romana (i scenarista) Williama Petera Blattyja, čija je tema stravični slučaj djevojčice u čije je tijelo ušao vrag, mrzitelj ljudi i vjere i koji na taj način kani utjeloviti svoje zlo na Zemlji. Pun zastrašujućih scena, napetih situacija i naoko bezizlaznih situacija, film ipak ostavlja dovoljno prostora za razmišljanje o snazi ljudske vjere i odnosa čovjeka prema zlu.

Chris (E. Burstyn) je filmska glumica koja je nedavno poslom došla u Washington. Iznenada, ona počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje dvanaestogodišnje kćeri Regan (L. Blair). Iako sve djeluje kao ispad shizofrenije - djevojčica se baca po krevetu, vrišti i udara o zid, psihijatri joj, zgroženi slučajem, ne uspijevaju pomoći. Kako nesvakidašnja bolest napreduje, očajna Chris odluči zaboraviti liječnike i potražiti pomoć u crkvi. Naime, njoj se učini da se možda radi o slučaju ulaska demona ili vraga u ljudsko tijelo i možda bi baš svećenici mogli imati na to odgovor. Ona se tako sprijatelji s mladim svećenikom iz obližnjega mjesta, a koji se i sam bori sa svojim osobnim problemima...

Uz ostale, u filmu glumi poznata američka glumica E. Burstyn, te slavni švedski glumac M. von Sydow. Među dvanaestak nagrada po raznim festivalima, film je osvojio dva Oscara - za najbolji scenarij i zvučne efekte.

 


Komentari (13)

Foto