Zohan je zakon (2008)

You Don't Mess with the Zohan (Originalni naziv)

akcija komedija

Bivši izraelski specijalni agent dolazi u New York kako bi postao frizer

 
Režija: Dennis Dugan
Scenarij: Adam Sandler, Robert Smigel
Uloge: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Rob Schneider, Nick Swardson

Filmografija

Zohan Dvir je agent izraelskog Mossada koji sanja o tome da postane modni frizer. Na zadatku da uhvate Phantoma, poznatog terorista, on iskorištava kaos obračuna i lažira vlastitu smrt. Naoružan svojim škarama i svojom traženom knjigom popularnih frizura, on kreće u Ameriku. Kada ga svi otmjeni frizerski saloni u New Yorku odbiju, on se proslavi u jednom manje poznatom. Glasine o njegovoj iznimnoj posvećenosti detaljima se brzo prošire gradom i ubrzo žene stoje u redu kako bi sjedile u Zohanovoj stolici.

Bez obzira koliko poznavali komičarski opus Adama Sandlera i njegovu vrstu humora malo toga gledatelja može pripremiti na ono što ćete vidjeti u filmu Zohan je zakon. Ne mislim pritom na natpis "necenzurirana verzija" koji je zakitio naslovnicu hrvatskog DVD izdanja (koja minuta golotinje više ne jamči gledatelju više zadovoljstva) nego na temu kojoj se Sandler ruga. Izrealsko-palestinski odnosi doista su rijetko bili prikazani na takav "politički nekorektan" i nazovi provokativan način.
Bez obzira na to što je "Zohan" jednostavno rečeno glup film to ne znači da se, date li mu priliku i pritom isključite više moždane funkcije, nećete koji put i nasmijati jer priča o vrhunskom agentu izraelske tajne službe koji lažira vlastitu smrt kako bi mogao ostvariti snove i postati frizer za dame u New Yorku ima i par zabavnih trenutaka.
Znamo li da je jedan od scenarista i Robert Smigel, čest Sandlerov suradnik te jedan od najdugovječnijih scenarista legendarnog američkog showa Saturday Night Live, filmska struktura postaje jasnija - mnoštvo skečeva objedinjenih slabašnom niti vodiljom "glumi" cjelovečernji film. Smijeh se nastoji izvući iz svake moguće situacije te stoga ne čude tri razine uspješnosti - glup, gluplji i najgluplji. Tko voli, nek' izvoli.
Goran Ivanišević

Komentari (2)

Foto