Chicago Jeo i striptizeta (1990)

Chicago Jeo and the showgirl (Originalni naziv)

drama romantika kriminalistički

E. Lloyd i K. Sutherland u kriminalističkoj priči temeljnoj na istninitim događajima

 
Režija: Bernard Rose
Scenarij: David Yallop
Uloge: John Lahr, Emily Lloyd, Liz Fraser, Kiefer Sutherland, Harry Fowler, ...

Filmografija

Temeljena na istinitim događajima, intrigantna, atmosferična, stilizirana, pregledno režirana i raspoloženo glumljena kriminalistička drama Bernarda Rosea (Smart Money, Paperhouse, Ana Karenjina), nagrađivanog filmaša koji se uspješno okušao u različitim žanrovima, od horora "Candyman" do kostimirane drame "Moja besmrtna ljubavi", slobodna je interpretacija slučaja Hulten/Jones koji je tijekom listopada 1944. potresao britansko društvo...

London, 3. listopada 1944. godine. Mlada Betty Jones (E. Lloyd) romantična je i ambiciozna djevojka željna uzbuđenja, zabavljačica koja mašta o karijeri holivudske zvijezde i snimanju filmova sa slavnim glumcima poput Jamesa Cagneya i Georgea Rafta. Štoviše, Betty i svakodnevicu često doživljava kao da je riječ o glamuroznim scenama iz nekog američkog filma, a svoja razmišljanja i planove povjerava gospođi Evans (L. Fraser)Među američkim vojnicima stacioniranima u gradu je i markantni Karl Hulten (K. Sutherland), momak pustolovnog duha sklon površnim vezama. Kad te večeri upozna Karla, Betty zadivi njegova grubost i prividna hrabrost, te ga počne doživljavati kao tipičnog američkog gangstera, mladića idealnog za dobar provod i prozove ga Chicago Joe.

Dok joj se Karl predstavlja kao poručnik zadužen za obavljanje strogo povjerljivih operacija, i dok s njim ukradenim kamionom kreće u krađe i lude vožnje gradom, Betty ne sluti da on istodobno održava vezu i s privlačnom Joyce Cook (P. Kensit). Joyce je mirna i povučena djevojka iskreno zaljubljena u Karla, koja sa svojim roditeljima (J. Surman i J. Dale) zadivljeno sluša mladićeve izmišljene priče o ratnim pothvatima. Istodobno održavajući veze s dvjema sasvim različitim curama, Karl jedne večeri na nagovor Betty pristane u kamion primiti autostopisticu Violet (A. Pigg), koja traži prijevoz do Bristola. Koji sat kasnije, Karl na Bettyno inzistiranje napadne Violet, snažno je udari te vjeruje da je mrtva. To je tek početak njihovog šestodnevnog krvavog pohoda...

Redateljski, scenografski i kostimografski vješto balansirajući među dvama načinima prikaza zbivanja, realističnog prosedea i onog pomaknutog i donekle nadrealnog, kojim se efektno i sugestivno dočaravaju psihička stanja protagonista i njihovi karakteri, Bernard Rose istodobno daje i nenametljivu posvetu Billyju Wilderu i klasičnom Hollywoodu.

U glavnoj ulozi je britanska glumica E. Lloyd (Cookie, Rijeka sjećanja, Dobro došli u Sarajevo), a njezin je partner K. Sutherland (Ostani uz mene, Tanka linija smrti, Malo dobrih ljudi, Tri mušketira, Telefonska govornica), protagonist nagrađivane serije 24, te P. Kensit (Veliki Gatsby, Apsolutni početnici, Smrtonosno oružje 2, Grace of my Herat). Uspjehu filma pridonose i razmjerno dojmljiva fotografija Mikea Southona, kao i uobičajeno impresivna glazba oskarovca Hansa Zimmera.


Komentari (0)

Foto