Egzorcist: Početak (2004)

EXORCIST: THE BEGINNING (Originalni naziv)

akcija triler horror

Početna bitka svećenika s poljuljanom vjerom protiv zla otkrivenog ispod drevne crkve

 
Režija: Renny Harlin
Scenarij: William Peter Blatty, William Wisher Jr.
Uloge: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, James D'Arcy, Remy Sweeney, ...

Filmografija

Novo poglavlje o zaštrašujućem zlu događa se prije negoli je svećenik Lancaster Merrin istjerao vraga iz Regan MacNeil u originalu Exorcista iz 1973. godine. U Keniji je otkrivena drevna crkva ispod koje se krije pravo lice zla, a Merrin će morati povratiti izgubljenu vjeru...

Katolički svećenik Merrin (Stellan Skarsgård) nekad je živio u Nizozemskoj, gdje je svjedočio užasu 2. svjetskog rata. Nakon proživljene trauma, napustila ga je vjera te se više ne može iskreno nazivati božjim čovjekom. Traume želi zaboraviti i odluči otputovati u Kairo, a zatim na poziv kolekcionara rijetkih starina pridružuje se britanskom arheološkom timu na udaljenoj lokaciji u predjelu Turkana u Keniji. Merrin prihvaća ponudu da za tajanstvenog kolekcionara u novootkrivenoj crkvi, koja je začuđujuće dobro sačuvana, potraži malu skulpturu i to po mogućnosti prije nego što je pronađu Britanci. Uskoro otkriva da su Britanci pronašli crkvu tamo gdje crkve ne bi trebalo biti jer je sagrađena u 5. stoljeću kada kršćanstvo još nije došlo u te krajeve. Merrinu se pridružuje mladi svećenik Francis (James D'Arcy) pun misionarskih ideala. Međutim, ispod crkve spava drevno zlo i čeka da ga netko probudi. Ludilo zahvaća okupljene oko iskopine i Merrin ponovno svjedoči zločinima za koje je molio da ih nikada više ne vidi. Krv nedužnih žrtava teče afričkom ravnicom, a Merrin će morati povratiti izgubljenu vjeru da bi se suprostavio pravom licu zla i to na mjestu gdje je ono rođeno.


Film "Exorcist"postao je svojevrsnim fenomenom, a na njegovoj premijeri, koja se održala 1973. godine, gledatelji su reagirali veoma burno i emotivno. Neki od njih su vrišteći i skrivajući se naprosto bježali iz kino dvorane. "Egzorcist: Početak" vodi publiku 25 godina u prošlost svećenika Merrina, kako bi osvijetlio stravične događaje koji su ga udaljili od Boga, a kasnije poveli putem egzorcizma. Renny Harlin snimio je film koji kronološki prethodi originalu, pokušavajući odgovoriti na nedorečena pitanja koja se pojavljuju u originalu. Klasik iz 1973. bilo je teško nadmašiti, ali "Egzorcist: Početak" isporučit će dovoljno straha i nelagode od kojih će se gledateljima lediti krv u žilama. Glumac Stellan Skarsgård odlično se snašao u ulozi razočaranog svećenika, a zanimljivo je da u originalu Merrina glumi Max Von Sydow, koji je također Šveđanin.

Komentari (0)

Foto