Na rubu (1984)

Tightrope (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Policijski detektiv koji živi kao samohrani otac hvata serijskog ubojicu prostitutki

 
Režija: Richard Tuggle
Scenarij: Richard Tuggle
Uloge: Clint Eastwood, Genevive Bujold, Dan Hedaya, Alison Eastwood, ...

Filmografija

Uspio spoj psihološkog trilera i istančane studije karaktera, film Tightrope nesumnjivo je jedan od intrigantnijih naslova u bogatoj karijeri Clinta Eastwooda.

Policijski detektiv iz New Orleansa Wes Block (C. Eastwood) živi kao samohrani otac sa svoje dvije maloljetne kćeri Amandom (A. Eastwood) i Penny (J. Beck). Rutinske poslove iznenada mu prekinu slučajevi ubijenih prostitutki koje očito likvidira serijski ubojica. No, za Blocka istraga nije nimalo jednostavan zadatak, jer se i sam često upušta u veze s prostitutkama iz Francuske četvrti. Usto, prisiljen je surađivati s feministicom Beryl Thibodeaux (G. Bujold) koja nema nimalo razumijevanja za njegove metode rada. Kada ubojica pritisnut uznapredovalom istragom provali u Blockovu kuću i ozlijedi Amandu, detektivov obračun s njim postane osobna stvar...
Početkom 1980-ih budući oskarovac Clint Eastwood (Nepomirljivi, Djevojka od milijun dolara) učvrstio se na popisu najpopularnijih američkih glumaca zahvaljujući likovima hladnokrvnih boraca za pravdu bez dlake na jeziku (godine 1983. nastupio je tako u novom nastavku priče o inspektoru Harryju Callahanu naslovljenom Sudden Impact). U tom je kontekstu triler Na rubu iz 1984. bio svojevrsno iznenađenje za Eastwoodove obožavatelje, jer se omiljeni filmaš našao u ponešto drukčijoj ulozi. On je ovaj put policijski detektiv koji se rješavajući serijska ubojstva prostitutki u New Orleansu razotkriva kao pasionirani konzument njihovih usluga u poznatoj Francuskoj četvrti. K tome, Eastwoodov je detektiv Wes Block samohrani otac dviju maloljetnih djevojčica pa je ambivalentnost njegovog lika dovedena do kraja.
No, karizmatični se glumac dojmljivo snašao u sebi netipičnoj ulozi čemu je svakako pomogao scenarij Richarda Tugglea koji su neki kritičari proglasili tekstom ispred svoga vremena, barem kada su u pitanju reganovske 1980-e. Sam se Tuggle (Out of Bounds) kao debitant prihvatio i režije (prethodno je napisao scenarij za Bijeg iz Alcatraza također s Eastwoodom) ostvarivši napeto i atmosferično djelo u uvijek filmičnom New Orleansu. Upravo taj spoj poročnosti s obje strane zakona i tradicionalnih obiteljskih vrednota podaruje Tuggleovu uratku originalnost i prepoznatljivost u odnosu na žanrovski slične radove iz tog vremena (Cruising, Fear City, More ljubavi).
Uz Eastwooda u filmu glumi i Kanađanka Geneviève Bujold (Anne od tisuću dana, Koma) kao Beryl, dok njegovu kći u filmu Amandu tumači stvarna kći Alison Eastwood (Ponoć u vrtu dobra i zla, Friends & Lovers). U to vrijeme dvanaestogodišnjakinja mlada je glumica za svoj nastup nominirana za Young Artist Award. U filmu nastupa i Dan Hedaya (Marvinova soba, serija Newyorški plavci), te Jennifer Beck (Troll, serija Paradise).

Komentari (4)

Foto