Pljačka (2008)

The Bank Job (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Istinita priča o velikoj pljački banke koja je potresla državni vrh

 
Režija: Roger Donaldson
Scenarij: Dick Clement, Ian La Frenais
Uloge: Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays

Filmografija

Jedna od najvećih pljački u povijesti Britanije završila je bez ijedne uhićene oso­be, a opljačkani novac nikada nije pronađen. Lopovi su iskopali tunel do banke i ukrali sefove pune nakita i novca, ukupne vrijednosti oko 3 milijuna funti. O pljački se na naslovnicama pisalo neko­liko dana, a onda je odjednom sve prestalo. Ovaj film otkriva sve što je dosad skrivano: kraljevski seks skandal, korupciju u visokom društvu i savršeni zločin.

Jednom davno (1971.) dogodila se pljačka banke. Drski „posao“ nekolicine provalnika brzo je dospio na naslovnice no jednakom brzinom s njih je i nestao nakon intervencije britanske vlade.

Nakon toga priča se preselila u urbane mitove koji su zaintigirali uigrani scenaristički dvojac Dicka Clementa i Iana La Frenaisa. Imena su izmjenjena „kako bi se zaštitili krivci“, a ono što gledatelj dobije pravi je filmski predstavnik stare škole (scenaristi su ipak sedamdesetogodišnjaci) koja neće voditi računa samo o dinamici nego će ostaviti dovoljno vremena da bi razvila dramski luk barem nekoliko likova te ubacili primjerenu količinu oporo-ciničnog, tipično britanskog humora. Mnogobrojni rukavci priče daju nam vrlo dobar presjek britanskog društva i kriminalnog okružja što uz odlično oživljenu epohu filmu pruža znatnu dozu uvjerljivosti.

„Pljačku“ nosi energična izvedba Jasona Stathama koji se nametnuo kao idealan tumač likova kriminalaca čije postupke gledatelj može razumjeti i sa njim do neke mjere i susojećati. U sporednim je ulogama mnoštvo poznatih karakternih glumaca (Daniel Mays, David Suchet...) čije su izvedbe potpuno srasle s likovima.

Goran Ivanišević


Komentari (12)

Foto