Solomon i Gaenor (1999)

SOLOMON AND GAENOR (Originalni naziv)

drama romantika

Ljubav mladog židova Solomon i Velšanke Gaenor ne prihvaća njezina tradicionalna obitelj

 
Režija: Paul Morrison
Scenarij: Paul Morrison
Uloge: Ioan Gruffudd, Nia Roberts, Sue Jones Davies, William Thomas, ...

Filmografija

Motiv nedozvoljene ljubavi, svima najpoznatiji kroz Shakespearovu tragediju o Romeu i Juliji, dobio je u umjetničkim djelima niz izvedenica. Ni filmovi nisu izuzetak te se godišnje snimi barem jedan zapaženi naslov na ovu temu. To je 1999. pošlo za rukom cijenjenu britanskom redatelju, scenaristu i dokumentaristu Paulu Morrisonu (Wondrous Oblivion, Degas and Pissarro Fall Out). Prema vlastitom tekstu Morrison je režirao romantičnu dramu Solomon and Gaenor smjestivši radnju u Wales 1911.Drama zavrijedila nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.

Wales, 1911. U tipičnu rudarskom kraju obitelj mladića Solomona Levinskog (I. Gruffudd) živi od trgovine odjećom razlikujući se od okoline svojim židovskim podrijetlom. No, Solomon ne drži puno do vjere nastojeći se uklopiti u sredinu u kojoj živi.

Prodajući obiteljske tkanine od vrata do vrata pozornost mu privuče lijepa vršnjakinja Gaenor Rees (N. Roberts) koja također ne ostane ravnodušna na njegovo udvaranje.

Krijući svoj identitet, Solomon se djevojci i njezinoj obitelji predstavi kao Sam kako ih ne bi razdvojili njezin rigidni otac Idris (W. Thomas) i antisemitski raspoloženi brat Crad (M. Lewis Jones). Unatoč preprekama odnos Solomona i Gaenor preraste u ljubavnu vezu te djevojka uskoro zatrudni.

 


Komentari (0)

Foto