Policijska akademija 6: Grad pod opsadom (1989)

Police Academy 6: City Under Siege (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Možda su i dalje su šeprtljavi, ali kriminalci im ne mogu pobjeći

 
Režija: Peter Bonerz
Scenarij: Neal Israel, Pat Proft
Uloge: Bubba Smith, David Graf, Michael Winslow, Marion Ramsey, ...

Filmografija

Šesti nastavak jednog od najuspješnijih i najboljih komičnih serijala svih vremena možda nije na kvalitativnoj razini prvih nekoliko dijelova, ali mu se isto tako ne može poreći kako je u svojoj namjeri zabavljanja publike tijekom sat i pol stvarno uspio.

Satniku Harrisu (G. W. Bailey) napokon je dodijeljeno mjesto šefa u policijskoj postaji, što mu je omogućilo da se makne iz sjene zapovjednika Lassarda (G. Gaynes). Međutim, već na prvom ozbiljnijem zadatku u borbi protiv organiziranog kriminala Harris i njegov vjerni pomoćnik, poručnik Proctor (L. Kinsey), zaribaju stvar, pa gradonačelnik u pomoć pozove Lassarda i njegove kadete.Zapovjednik svesrdno pristane, a ljubomorni Harris odluči pošto-poto prvi razriješiti slučaj i tako posramiti svog vječnog rivala. Dok se Harris i Lassard natječu u detekcijskim sposobnostima, kriminalna organizacija bez većih problema nastavi pljačkati lokale i unositi nemir među građane.
Kad shvati da nikako ne može sam otkriti zločince, a da se Lassardovi ljudi opasno približavaju rješenju slučaja, Harris ocrni svoje suparnike pred gradonačelnikom, natjeravši ga time da suspendira Lassarda i kadete. No Lassardovi puleni nikada ne podvijaju rep...
U šestom nastavku ovog popularnog serijala akcija je napokon dobila prostora kao i komedija, a bivši polaznici više nego ikada prije dobili su priliku manifestirati svoje detekcijske sposobnosti. Stephen J. Curwick, scenarist "Policijske akademije 5", ovdje je odlučio fabulu izgraditi na jedan znatno "klasičniji" način - barem kad je policijski film u pitanju - upoznavši nas s kriminalističkom organizacijom već na samom početku filma i posvetivši znatan dio radnje upravo načinu na koji ova skupina nesvakidašnjih policajaca otkriva počinitelje kriminalnih radnji.
Očekivano, rad naših junaka daleko je od profesionalnog pa su njihove istraživačke metode, baš kao i za serijal karakteristične spačke među suprotstavljenim policijskim snagama, osnovni nositelji humora u filmu. U skladu s ostalim "krimi" elementima šesti nastavak ima i glavnog negativca, koji ostaje skriven do samog kraja filma, i atraktivnu dugotrajnu završnu scenu bespoštedne automobilske potjere po gradskim ulicama. Režijski donekle zahtjevniji od prethodnika, "Grad pod opsadom" može se pohvaliti iskusnom redateljskom rukom Petera Bonerza, autora koji je režirao brojne popularne serijale poput Alfa, Prijatelja i Murphy Brown.
.

Komentari (6)

Foto