Geronimo (1993)

Geronimo (Originalni naziv)

vestern biografski

Biografska kronika života jednog od naslavnijih indijanskih ratnika

 
Režija: Roger Young
Scenarij: J. T. Allen
Uloge: Joseph Runningfox, Jimmy Herman, Michael Greyeyes, Kiohod Norris-Ramirez, ...

Filmografija

Film "Geronimo" nastao je u sklopu projekta TV kuće Turner posvećenog povijesti, kulturi i markantnim povijesnim osobama urođeničkog američkog stanovništva, kad se prvi put u povijesti američkih vizualnih medija nastojalo sustavno iz indijanske perspektive predstaviti neka od ključnih zbivanja što su obilježila američko 19. stoljeće.Redateljski ju potpisuje Roger Young, poznati TV autor, osobito istaknut nizom filmova biblijske tematike a o njezinoj kvaliteti svjedoči pet nominacija za Emmy (najbolju fotografiju, glazbu, montažu, montažu zvuka i miksanje zvuka), od kojih je ona za najbolju fot

Ostarjeli Geronimo, glasovit odmetnuti apaški ratnik, dolazi 1906. na proslavu Dana zahvalnosti u Oklahomu, gdje se treba susresti s američkim predsjednikom Theodoreom Rooseveltom.
Radnja filma vraća se u prošlost, u vrijeme kad je Geronimo bio mladi ratnik koji je od drugog plemena otuđio dvanaest konja kako bi isprosio voljenu djevojku. Silna gorčina i mržnja prema bijelom čovjeku ispunila je Geronima pet godina kasnije, kad su meksički vojnici iz čistog mira napali njegovo selo te mu ubili ženu i dijete.
Geronimo zatraži savezništvo najuglednog apačkog poglavice Kočiza u osvetničkom obračunu s vojnicima.

Komentari (2)

Foto