Lorenzovo ulje (1992)

LORENZO'S OIL (Originalni naziv)

drama

Odoneovi vode veliku bitku sa rijetkom i nepoznatom bolešću njihova sina

 
Režija: George Miller
Scenarij: George Miller, Nick Enright
Uloge: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov, Zack O'Malley, ...

Filmografija

Film prikazuje istinite događaje. Augusta Odonea, koji je Amerikanac talijanskog porijekla, izvanredno - s talijanskim naglaskom - glumi Nick Nolte. Posebno je dobro odglumio i vrlo tešku ulogu Lorenza dječak Zack O'Malley Greenburg. Koscenarist i redatelj filma je Australac George Miller koji je i sam po struci diplomirani liječnik. Publika ga pamti po futurističkom akcijskom serijalu "Pobješnjeli Max", te po njegovom američkom filmu "Vještice iz Eastwicka". Nakon "Lijeka za Lorenza" snimio je i "40.000 godina snivanja" (1996) i "Babea: praščića u gradu" (1998).

Američki bračni par Augusto (N. Nolte) i Michaela Odone (S. Sarandon) boravili su tri i pol godine u istočnoj Africi sa sinčićem Lorenzom, a onda su se vratili u Ameriku. Kad je Lorenzo (Z. O'Malley Greenburg) krenuo u školu, učiteljica je obavijestila majku da se čudno ponaša. U prvi čas činilo se da je riječ o hiperaktivnom djetetu, ali Lorenzovo se stanje počelo pogoršavati. Odveli su ga liječniku koji je postavio dijagnozu: Lorenzo je obolio od vrlo rijetke bolesti koja pogađa samo dječake između pete i desete godine života. Njezin je stručni naziv adrenoleukodystrophya (kratica je ALD), a uzrokuje, najčešće tri godine od početka, potpuno odumiranje živčanog sustava.

Dijete počne gubiti pamćenje, a onda postupno odumiru i svi organi. Svi bolesnici do Lorenzovog slučaja su umrli. Lorenzovi roditelji obožavaju dječaka i sve će učiniti da ga spase. Odlaze u Washington profesoru Gusu Nikolaisu (P. Ustinov) koji je najveći svjetski stručnjak za tu bolest. On objasni Odoneovima da se bolest prenosi samo preko majke, da ženska djeca od nje ne obolijevaju i da se za tu bolest zna tek odnedavno.

U bolesnikovom tijelu ne sagorijevaju masnoće koje se unose hranom, pa je jedan od prvih koraka u pokušaju izliječenja pronaći pravu prehranu za Lorenza. Odoneovi nemaju pojma o medicini, ali su odlučni i inteligentni ljudi. Ne žele odustati. Odlaze u knjižnice i sami proučavaju sve što mogu naći u stručnim knjigama o ALD-u. Korak po korak, uz suradnju s profesorom Nikolaisom, oni će za Lorenza koji leži u njihovoj kući pronaći lijek i spasiti mu život.


Komentari (0)

Foto