Male žene (1994)

Little Women (Originalni naziv)

drama obiteljski romantika

Priča o odrastanju četiriju sestara tijekom američkog građanskog rata

 
Režija: Gillian Armstrong
Scenarij: Robin Swicord, Louisa May Alcott
Uloge: Winona Ryder, Gabriel Byrne, Trini Alvarado, Samantha Mathis, ...

Filmografija

Izuzetno uspješna adaptacija klasičnog romana Louisa May Alcott govori o mladim sestrama March koje odrastaju u teškim uvjetima američkog građanskog rata. Nakon što otac obitelji ode sa sjevernjačkom vojskom u rat, sestre podiže majka, potpuno sama. U centru priče je Jo March, lik koji je Alcott bazirala na sebi.

Četiri sestre March - prodorna Jo (W. Ryder), nježna i krhka Beth (C. Danes), zavodljiva Meg (T. Alvarado) i maštovita Amy (K. Dunst), žive u obiteljskoj kućici zajedno s majkom (S. Sarandon) u Concordu u saveznoj državi Massachusetts. Kako im je otac mobiliziran, njih četiri provode dane s majkom pomažući joj u kućanstvu. Skroman život i svakodnevni problemi uzrokuju svađice među njima, a ponekad dođe i do sukoba s majkom. Ipak, njihova međusobna ljubav i požrtvovnost toliko su jake da one uspijevaju odoljeti svim nedaćama. A bijeg od sumorne i monotone stvarnosti su komični igrokazi koje izvode. Piše ih Jo i sanjari da će ih jednog dana objaviti...
"Male žene" dopadljiva je i vrlo solidna melodrama poznate australske redateljice Gilian Armstrong, inače adaptacija kultne knjige spisateljice Louise May Alcott. Topla priča o ženskoj/obiteljskoj požrtvovnosti i ljubavi bila je inspiracija mnogim redateljima, pa su "Male žene" doživjele pet filmskih ekranizacija (od kojih su najpoznatije ona iz 1933. Georgea Cukora i 1949.godine, redatelja Mervyna LeRoya) te nekoliko u TV serijama. U ovome filmu nastupaju poznate glumice koje čine sjajan glumački ansambl, predvođene sa S. Sarandon.

Komentari (0)

Foto