Dick (1999)

DICK (Originalni naziv)

komedija

Dvije tinejdžerice igrom slučaja postaju "Duboko grlo" Watergatea

 
Režija: Andrew Fleming
Scenarij: Andrew Fleming, Sheryl Longin
Uloge: Kirsten Dunst, Michelle Williams, Dan Hedaya, Will Ferrell, ...

Filmografija

Znate li tko je spriječio nuklearni rat između SAD-a i SSSR-a? Dvije tinejdžerice zaposlene kao šetačice predsjednikova psa, u povijesti poznatije kao "Duboko grlo" afere Watergate. Istina ili laž? Provjerite u briljantnoj političkoj satiri Andrewa Fleminga!

Arlene (Michelle Williams) je petnaestogodišnjakinja nastanjena u stambenom kompleksu Watergate. Jedne noći ona zajedno s prijateljicom Betsy (Kirsten Dunst) slučajno susreće političara G. Gordona Liddyja (Harry Shearer) tijekom njegove provale u demokratski izborni štab, a on ih zapošljava u Bijeloj kući ne bi li doznao koliko djevojke znaju o njegovim planovima. No Arlene i Betsy previše su zabavljene atraktivnim životom u blizini predsjednika Nixona (Dan Hedaya) da bi se obazirale na Liddyja. Dok obavljaju službenu dužnost šetačica predsjednikova psa, upoznaju čuvene političare poput Henryja Kissingera (Saul Rubinek) i Johna Deana (Jim Breuer), ali počinju naslućivati pravu istinu o predsjedniku. U cijelu priču upliću se i čuveni novinari, Bob Woodward (Will Ferrell) i Carl Bernstein (Bruce McCulloch), a djevojke postaju "Duboko grlo" Watergatea...

Afera Watergate jedan je od najvećih fenomena 20. stoljeća, događaj koji je proslavio istraživačko novinarstvo, ali i otvorio mnoge debate o časnosti postupaka osobe koja je odavala tajne dvojici novinara. Iako je danas prihvaćena činjenica kako je 'Duboko grlo' zapravo bio pomoćnik direktora Saveznog istražnog ureda FBI-ja, Mark Felt, satira redatelja Fleminga ("The in-laws", "The craft") veselo odbacuje povijesne činjenice i uranja u satirične vode politike. Dvije tinejdžerice u svijetu politike izvor su mnogih nezaboravnih gegova, od kojih se izdvaja serviranje kolačića s marihuanom predsjedniku Brežnjevu. Kirsten Dunst ("Wimbledon", "Spider-Man") i Michelle Williams ("Planina Brokeback", "Dawson's Creek") sjajno su se snašle kao "Duboka grla", a veteran Dan Hedaya ("Mulholland drive", "Alien: Resurrection") samouvjereno i s puno komike odglumio predsjednika Nixona. Svakako ne propustite ovu sjajnu političku satiru, urnebesno smiješan povratak u vrijeme jedne od najvećih afera dvadesetog stoljeća!


Komentari (1)

Foto