Svilene čarape (1957)

Silk Stockings (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Mjuzikl verzija komedije Ernsta Lubitscha "Ninočka" iz 1939.

 
Režija: Rouben Mamoulian
Scenarij: Melchior Lengyel, George S. Kaufman
Uloge: Fred Astaire, Cyd Charisse, Janis Paige, Peter Lorre

Filmografija

"Svilene čarape" bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg mjuzikla/komedije te glavne glumice u žanru mjuzikla/komedije (izvrsna Cyd Charisse), koja je ponovno nastupila s Fredom Astaireom.

Pariz pedesetih. Trojica sovjetskih agenata i njihova predvodnica Ninočka imaju zadatak vratiti u zemlju skladatelja Petera Iljiča Boroffa, kojem se osladio život na Zapadu, a i zagledao se u atraktivnu američku plesačicu Peggy Dayton. Dok su njezini drugovi razgaljeni 'svjetlima Pariza', Ninočka je prava, moralno čelična komunistkinja koju pokušava pokolebati američki filmski producent Steve Canfield. Isprva nepokolebljiva, Ninočka s vremenom počne popuštati pred čarima Zapada i zapadnjačkog muškarca...

"Svilene čarape" mjuzikl je verzija komedije Ernsta Lubitscha "Ninočka" iz 1939., glasovite po prvoj humornoj ulozi legendarne Grete Garbo. Kao i prethodni film, "Svilene čarape" propagira kapitalističko-konzumeristički glamur i patrijarhat. Od plesno-pjevačkih scena najzanimljivija je ona zadnja, u kojoj legendarni Fred Astaire pleše uz taktove tada posve svježeg rock'n'rolla, a zanimljivo je i da film promiče povezivanje klasične, 'visoke', i popularne umjetnosti, kao još jedan izraz zapadnjačko-kapitastičkog slobodarstva naspram komunističkog dogmatizma, za koji takav spoj predstavlja blasfemiju.

 

 


Komentari (0)

Foto