Kobno prestrojavanje (2002)

Changing Lanes (Originalni naziv)

triler drama

Manji prometni sudar pretvara odvjetnika i biznismena u ljute neprijatelje

 
Režija: Roger Michell
Scenarij: Chap Taylor
Uloge: Ben Affleck, Samuel L. Jackson, Kim Staunton, Toni Collette, ...

Filmografija

Samuel L. Jackson nominiran je za ulogu u ovom filmu za nagradu Image i Black Reel 2003. godine, a Ben Affleck nominiran je za nagradu Teen Choice...

Žureći se automobilom na sud, gdje ga očekuje multimilijunska parnica, uspješni odvjetnik Gavin Banek (Ben Affleck) sudari se s alkoholičarom i agentom osiguranja Doyleom Gipsonom (Samuel L. Jackson), koji također žuri na sud, kako bi sudjelovao u saslušanju kome će pripasti skrbništvo nad njegovom djecom. Nakon prepirke, Banek odjuri na sud, a Gipson zakasni na svoje saslušanje, zbog čega je potpuno shrvan. Međutim, uskoro doznaje kako mu je Banek slučajno ostavio iznimno važne dokumente bez kojih ne može zaključiti svoj slučaj. Odvjetnikova potraga za dokumentima pokrenut će čitav niz susreta njih dvojice, u kojima će se i jedan i drugi pretrgnuti od nastojanja da si međusobno zagorčaju život. No, istovremeno, obojica će propitivati postojanje stvarnih motiva za ignoriranje ljudskosti kojom su postali obuzeti.
Izvrsna triler drama redatelja Rogera Michella, "Kobno prestrojavanje" je još jedan od filmova koji se bave sudbonosnim pitanjem Što ako?, ali takav kojem startno pitanje nije samo zgodna doskočica u zapletu, nego film koji doista ozbiljno pokazuje kako se život može promijeniti u djeliću sekunde, ali i da to nije razlog da se pretvaramo u nehumane i osvetoljubive jedinke. Uloge ljudi koji su sukobljeni bez pravog razloga i koji bi svoje ciljeve ostvarili puno brže i lakše da se smire i dogovore, igraju Ben Affleck i Samuel L. Jackson, obojica iznimno uvjerljivo. Ben Affleck odličan je kao odvjetnik koji shvaća da mu se čitav svijet ruši, ali i da taj njegov svijet baš i nije njegov, dok je Samuel L. Jackson odradio ulogu koja se razlikuje od njegovih standardnih kulerskih nastupa, ali koja je baš zato jednako snažna i dojmljiva.

Komentari (0)

Foto