Krivo optužen (1956)

THE WRONG MAN (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Manny pokušava dokazati nevinost unatoč brojnim dokazima koji ga optužuju

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Angus MacPhail, Maxwell Anderson
Uloge: Henry Fonda, Vera Miles, Anthony Quayle, Harold J. Stone, John Heldabrand...

Filmografija

Premda pomalo u sjeni redateljevih znatno razvikanijih i popularnijih filmova ovaj je film još jedno od neospornih remek-djela glasovitog Alfreda Hitchcocka, majstora napetosti kojemu je nakon 6 neuspjelih nominacija za Oscara 1968. dodijeljena počasna Akademijina nagrada Irving G. Thalberg.Prihvativši se adaptacije romana prema istinitim događajima, Hitchcock je intrigantan zaplet iskoristio za kreiranje iznimno sugestivne i te redateljski i vizualno dojmljivo sofisticirane kafkijanske priče.

Emotivni Christopher Emmanuel Balestrero zvan Manny (H. Fonda) miran je i povučen obiteljski čovjek, požrtvovan suprug senzibilne Rose (V. Miles) i brižan otac dječaka Gregoryja (R. Essen) i Roberta (K. Campbell), koji za život zarađuje sviranjem u jazz-sastavu njujorškog noćnog kluba. Manny i Rose jedva financijski spajaju kraj s krajem, a u skrbi o sinovima pomaže im i Roseina majka (E. Minciotti).

Toga 14. siječnja 1953. godine, na dan kada je zbog visokog računa Roseina stomatologa odlučio podići zajam u osiguravateljskom društvu, Mannyjev se život iz temelja promijenio. Čim je ušao u ured tri službenice su se počele došaptavati. Ne znajući o čemu je riječ, Manny je nakon nekoliko dužih razgovora uspio podići traženi novac i odnijeti ga Rose. Ubrzo na vrata mu je pokucalo nekoliko policajaca predvođenih detektivom Bowersom (H. J. Stone), koji su zbunjenog Mannyja priveli u 110. policijsku postaju.

Ondje je konačno doznao da je osumnjičen za niz pljački u svojoj četvrti, jer prema riječima očevidaca, među kojima je i gospođica Constance Willis (L. Barrett), odgovara opisu pljačkaša. Siguran u svoju nedužnost i potporu obitelji, Manny se zabrine nakon što ga i nekoliko prodavača prepozna kao razbojnika koji ih je orobio. To je tek početak njegovih nevolja, tijekom kojih će se Manny uz pomoć odvjetnika Franka D. O´Connora (A. Quayle) suočiti sa sudskim procesom...


Komentari (0)

Foto