Savršeni svijet (1993)

A Perfect World (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Topla ljudska priča o bjeguncu koji je pronašao prijatelja tamo gdje je najmanje očekivao

 
Režija: Clint Eastwood
Scenarij: John Lee Hancock
Uloge: Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, T.J. Lowther, Keith Szarabajka...

Filmografija

U sjajnoj kriminalističkoj drami "Savršeni svijet", kojom je pokazao kako kao autor nipošto nije ograničen samo na akcijske i vestern filmove, legendarni Clint Eastwood razgrće sve slojeve ljudske prirode, ponirući duboko u samu bit humanosti. Film je ovo o odnosu dvoje ljudi, koji očajnički trebaju poštovanje i brigu, koje ne dobivaju od ostatka svijeta. Slojevitu ulogu osuđenika Butcha veliki je Kevin Costner odigrao uobičajeno uvjerljivo, no posebno je dojmljiva sjajna gluma T.J. Lowthera, kao nesretnog dječaka Philipa.

Kako bi pobjegao iz zatvora, Butch Haynes (Kevin Costner) se mora udružiti s Terryjem Pughom (Keith Szarabajka), o kojem baš i nema najbolje mišljenje. Ubrzo nakon bijega, njih dvojica kidnapiraju mladog dječaka Philipa Perryja (T.J. Lowther), kojega vode sa sobom preko cijelog Teksasa. Putem, Butch i Philip otkrivaju kako dijele mnoge interese i hobije, što oduševi dječaka koji je odrastao u prilično strogoj, religijskim pravilima uvelike sputavanoj obitelji. Butch se prema dječaku ponaša kao prema prijatelju, uči ga razliku između dobra i zla i tjera na samostalne odluke. Ono što je počelo kao otmica polako se pretvara u odnos pun poštovanja i ljubavi, ali za vanjski svijet i šerifa Reda Garnetta (Clint Eastwood) Butch je tek opasni kriminalac kojeg valja što prije uhvatiti.
Film sadrži bijeg iz zatvora, otimanje taoca, jurnjavu kroz Teksas, dva ubojstva, pljačke, obračun između bjegunaca i predstavnika zakona... Ali film nije o tome. Njegova je tema mnogo dublja i zanimljivija: koja je prava priroda nasilja i koje su njegove najteže posljedice. U središtu pozornosti je odnos koji se razvija između odmetnika i dječaka i isprva je teško i naslutiti kako će se taj odnos razvijati, u svakom slučaju ne slijedi nijedan očekivani konvencionalni obrazac filmskih priča. Butch nije savršeno dobar momak, a ni Phillip nije slatko djetešce čija je funkcija izazivanje ganuća kod gledatelja. Doznajemo da je Butch imao teško djetinjstvo, bez oca i uz majku prostitutku, a sada, bježeći pred potjerom, promatra dječaka uza se i pokušava shvatiti kako je to biti dijete i kako s djetetom treba razgovarati.
Ukratko, "Savršeni svijet" je film koji iznenađuje: klišejizirane situacije odvode, u scenariju Johna Leeja Hancocka, u neočekivanom smjeru, a režija Clinta Eastwooda otkriva trenutke savršene istine i pripovijeda priču na neočekivan način: film ima elemente kriminalističkog žanra i slobodu i ugođaj art-filma. Ova izvrsna, emotivno pronicljiva i suptilna drama jedno je u nizu izvrsnih redateljskih ostvarenja Clinta Eastwooda, koji se kao redatelj okušao u raznim žanrovima i gotovo u svima briljirao: "Bird", "Bronco Billy", "Nepomirljivi", "Mostovi okruga Madison", "Mistična rijeka", "Djevojka od milijun dolara" itd. Eastwood je režirao tridesetak filmova, ali možda ni u jednom nije otkrio toliko suptilnosti i tuge kao u ovome. Film je okupio dvije vodeće ikone dviju generacija glumaca, Clinta Eastwooda i Kevina Costnera, koji pripadaju istom tipu jakog, šutljivog protagonista.

Komentari (0)

Foto