Grimm (2003)

GRIMM (Originalni naziv)

komedija drama

Jacob i Marie moraju se snaći sami u svijetu nakon što ih roditelj izbace iz kuće

 
Režija: Alex van Warmerdam
Scenarij: Alex van Warmerdam, Otakar Votocek
Uloge: Halina Reijn, Jacob Derwig, Carmelo Gómez, Elvira Mínguez, Ulises Dumont, ...

Filmografija

Malo koje dijete ne zna napamet bajku o Ivici i Marici. Slavna priča braće Grimm o bratu i sestri koji napušteni u šumi dolutaju do vještičine kuće napravljene od kolača poslužila je kao nadahnuće za film "Grimm" nizozemskog redatelja i scenarista Alexa van Warmerdama (Ober, De Noorderlingen). Film je neobičan spoj satire, crnohumorne drame i elemenata teatra apsurda. Umjesto dvoje djece, glavni su junaci odrasli brat i sestra Jacob i Maria koje roditelji pošalju u šumu kako bi im ondje preko pisma objasnili da samo odlaskom k ujaku u Španjolsku mogu izbjeći prijeteće siromaštvo.

Djevojka Maria (H. Reijn) i njezin brat Jacob (J. Derwig) još uvijek žive s majkom (M. T. Berganza) i ocem (J. Leysen) ne razmišljajući puno o budućnosti. Njihovi roditelji ne žele da im djeca odrastu u siromaštvu koje ih sve više pritišče. Zato ih jednoga dana, dok u šumi skupljaju drva za ogrjev, napuste uputivši ih u pismu da sreću potraže u Španjolskoj gdje živi njihov ujak.

Iznenađeni Maria i Jacob odluče poslušati roditelje, ali se njihovo putovanje prema jugu zakomplicira već na početku. Prvo ih zatoči mjesni farmer koji prisili Jacoba na seks sa svojom ženom, a zatim se Maria upusti u prostituciju kako bi došla do novca za nastavak puta. Ipak, brat i sestra sretno stignu u Španjolsku gdje Maria zapne za oko imućnom kirurgu Diegu (C. Gómez) koji živi s bolesnom sestrom Teresom (E. Mínguez)...


Komentari (0)

Foto