Strašilo (1973)

SCARECROW (Originalni naziv)

drama

Neočekivano se prijateljstvo razvija između dvoje lutalica u potrazi za boljim životom

 
Režija: Jerry Schatzberg
Scenarij: Gary Michael White
Uloge: Gene Hackman, Al Pacino, Dorothy Tristan, Ann Wedgeworth, Richard Lynch, ...

Filmografija

"Strašilo", vrlo dobar film ceste američkoga redatelja Jerryja Schatzberga (prvotno poznatoga fotografa, a koji je od sedamdesetih potpisao niz solidnih filmova - Sweet Revenge i Misunderstood), zanimljiva je priča o neobičnom prijateljstvu dvojice outsidera propalih iluzija koje zajednička samoća i, u biti, besciljno lutanje ujedini i između njih razvije čvrstu, povjerljivu vezu. Kroz opisanu priču film dočarava izgubljenost tadašnjih američkih ljudi, utjelovljenih u likovima dvojice gubitnika.

Tijekom putovanja po istočnoj američkoj obali, bivši osuđenik Max (G. Hackman) sklon ispadima, koji štedi novac ne bi li možda u Pittsburghu uspio otvoriti praonicu auta, susreće mornara Lionela (A. Pacino) koji sanja o tome da se vrati u grad na Srednjem zapadu svojoj ženi i vidi sina koji se rodio dok je on bio na moru. Lionel pomaže Maxu da prebrodi svoj bijes i duboko životno očajanje, a Max otkriva osjetljivost svojega novog prijatelja.

Kako će obojica ubrzo ustanoviti da nikad neće ostvariti svoje ciljeve, učvrstit će prijateljstvo koje će ispasti važnije od njihovih snova...

U filmu glume dvojica slavnih hollywoodskih veterana, Al Pacino i Gene Hackman, uz solidno ostvarene sporedne uloge Dorothy Tristan, Ann Wedgeworth i drugih. Iako je film doživio slab komercijalni uspjeh, njegova neupitna iznimnost nije ostala nezapažena: osvojio je Grand Prix na festivalu u Cannesu.


Komentari (2)

Foto