Prekinuti lanac (1993)

THE BROKEN CHAIN (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Dva se brata nađu na suprotnim stranama tijekom sedmogodišnjeg rata

 
Režija: Lamont Johnson
Scenarij: Earl W. Wallace
Uloge: Eric Schweig, J.C. White Shirt, Pierce Brosnan, Elaine Bilstard, Wes Studi...

Filmografija

Početkom devedesetih, nakon silnog uspjeha filma "Ples s vukovima" Kevina Costnera, televizijska kuća Turner snimila je niz filmova posvećenih afirmaciji povijesti i kulture sjevernoameričkih starosjedilaca. Jedan od najistaknutijih među njima je "The Broken Chain", koji se bavi velikim narodom Irokeza, kroz pojedinačnu sudbinu pripadnika plemena Mohoka u duljem razdoblju.

Tijekom 18. stoljeća šest sjevernoameričkih plemenskih naroda - Mohoci, Oneide, Onondage, Kajuge, Tuskarore i Seneke - bili su povezani u Irokešku konfederaciju. U toku sedmogodišnjeg rata između Britanaca i Francuza Irokezi su se borili na britanskoj strani. U to vrijeme odrastala su i formirala se i dvojica pripadnika naroda Mohoka, Theyendangea i Lohaheo. Dok je Lohaheo ostao vjeran tradiciji svog naroda i ideji Irokeške konfederacije, Theyendangea se prepustio britanskom utjecaju i uzeo englesko ime Joseph Brandt.

Josephov je uzor irski pukovnik, sir William Johnson, koji je oženjen Josephovom sestrom...

Ovu filmsku kroniku, koja jasno osuđuje djelovanje bijelih doseljenika i tadašnjih britanskih vlasti, režirao je veteran Lamont Johnson, najpoznatiji po TV filmovima s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih u kojima je propitivao bolne i kontroverzne društvene teme poput rasizma, antikomunističke histerije, homoseksualnosti i dr. (Moj slatki Charlie, Stanovitog ljeta, Pogubljenje vojnika Slovika). U glumačkoj ekipi su najpoznatiji indijanski glumci Eric Schweig (Posljednji Mohikanac) i Wes Studi (Posljednji Mohikanac), te u cameo ulozi Graham Greene (Ples s vukovima), a najpoznatije ime ansambla svakako je Pierce Brosnan (Mr. Johnson, Afera Thomasa Crowna, Ubojstvo i margarite), donedavni agent James Bond.


Komentari (0)

Foto