Oklopnjače (1991)

IRONCLADS (Originalni naziv)

ratni

Pogled na prvu pomorska bitku dva oklopna broda

 
Režija: Delbert Mann
Scenarij: Harold Gast (prema priči Jamesa Rettera)
Uloge: Virginia Madsen, Reed Diamond, Alex Hyde-White, Philip Casnoff, ...

Filmografija

Godine 1991. ova pustolovna romantična drama nominirana je za Emmy u kategorijama najboljih vizualnih i zvučnih efekata, te najbolje kostimografije i montaže zvuka. Redatelj Delbert Mann (Marty, Odvojeni stolovi, Middle of the Night, Jane Eyre, Brontë), uglavnom TV redatelj i majstor u pripovjedanju humanih i socijalno angažiranih tema, 1956. nagrađen Oscarom, a godinu ranije i kanskom Zlatnom palmom za režiju romantične drame "Marty".

Grad Cosport u Virginiji 20. travnja 1861. godine, na početku američkog Građanskog rata. Nakon što su se masovno izjasnili za neovisnost i stali na stranu Konfederacije, mještani Cosporta pripremaju se za evakuaciju i u gradskoj luci pale brodove, ne želeći da oni padnu u ruke unionističkim trupama. Među južnjačkim vojnicima je i mladi časnik Leslie Harmon (R. Diamond), koji u posljednji trenutak spriječi miniranje barutane, te tim pothvatom stekne naklonost svojih kolega i nadređenih.

Nakon što ubrzo padne u zarobljeništvo sjevernjačkih vojnika, Leslie dospije u Washington, pred odlučnog zapovjednika Smitha (E. G. Marshall). Poslije dugotrajnog ispitivanja Smith zaključi da je Leslie pošten momak koji nimalo ne dijeli južnjačke stavove o ropstvu i želji za odcjepljenjem. Istodobno, u Washingtonu studij privodi kraju Betty Stuart (V. Madsen), Južnjakinja iz Norfolka zaljubljena u zapovjednikovog sina Josepha Smitha Jr.-a (K. O´Rourke).

Betty je odvažna djevojka koja na nagovor svog dečka i njegovog oca pristane s Lesliejem krenuti na izuzetno opasni zadatak. Naime, predsjednik Abraham Lincoln (J. Getty) i njegove kolege doznali su da u luci Norfolk južnjaci grade sofisticirano novo oružje, oklopni brod Merrimack. Budući bi njegovo porinuće moglo Uniji donijeti znatnu vojnu prednost, Betty i Leslie imaju zadatak ubaciti se u južnjačke redove, doznati detalje o oklopnjači i pokušati je uništiti. Stigavši u Norfolk, Betty i Leslie shvate da je pred njima nemoguća misija, jer na svaki njihov korak prati sumnjičavi poručnik Guilford (P. Casnoff)...


Komentari (0)

Foto