ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

James Bond: Živi i pusti umrijeti (1973)

James Bond: Live and Let Die (Originalni naziv)

akcija kriminalistički avantura

James Bond pokušava otkriti tko se krije iza smrti trojice iskusnih agenata

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: Ian Fleming, Tom Mankiewicz
Uloge: Roger Moore, Yaphet Kotto, Jane Seymour, Clifton James, Geoffrey Holder, ...

Filmografija

Šarmantan, oštrouman i smrtonosno uvjerljiv, Roger Moore se ujedno predstavlja i kao ugodan, sofisticiran i vrlo opasan Agent 007 u ovom zabavnom i napetom obračunu sa zloglasnim kraljem droge koji je odlučan u namjeri da eliminira Bonda i zavlada svijetom!

Tri britanska agenta MI6, među kojima i jedan iz Amerike "na posudbi", ubijena su pod misterioznim okolnostima dok su motrili operacije dr. Kanange, diktatora malog karipskog otoka zvanog San Monique. James Bond poslan je u New York, gdje je ubijen prvi agent, kako bi istražio tajanstvena ubojstva. Njegova prva postaja je Harlem gdje ulazi u trag organizaciji koja se bavi crnom magijom, na čelu s Kanangom koji je poznat kao Mr. Big. Kanangina miljenica i desna ruka je mlada gatara Solitare čija je specijalnost čitanje tarota, no ona je ujedino i prva meta Bondove istrage.
Dugovječni filmski serijali, među kojima onaj o Jamesu Bondu zauzima istaknuto mjesto, od ostatka konkurencije ne ističu se toliko kvalitetom pojedinih naslova, nego sveukupnom prisutnošću kroz nekoliko desetljeća, svojom prepoznatljivom poetikom i statusom neupitnoga filmskog brenda. Naravno, i unutar takvih serijala neki se naslovi ističu više od ostalih, a kad je o bondijani riječ, jedan od takvih nesumnjivo jest "James Bond 007: Živi u pusti umrijeti". Po nekoliko je značajki ovaj film prvi u svome serijalu, ali najznačajnija je činjenica što je to prvi put da je Bonda glumio Roger Moore. Iako su određeni fanovi u vrijeme snimanja filma negodovali zbog izostanka Seana Conneryja, Moore je svojim autoritativnim nastupom dokazao kako budućnost franšize ne ovisi samo o jednoj zvijezdi. Redatelj Guy Hamilton i ovaj je film učinio spektaklom specijalnih efekata, atraktivnih scena, živopisnih negativaca i prekrasnih žena, pa ne čudi što se "James Bond 007: Živi i pusti umrijeti" još i danas smatra jednim od najboljih filmova o najslavnijem tajnom agentu na svijetu.

Komentari (0)

Foto