Vjetar koji povija ječam (2006)

The Wind That Shakes the Barley (Originalni naziv)

drama ratni

Irska neovisnost razlog je sukoba između dva brata

 
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Uloge: Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham, Orla Fitzgerald, ...

Filmografija

Dva se brata nađu različitim stranama borbe za irsku nezavisnost u ovoj politički obojenoj povijesnoj drami veterana britanske kinematografije, Kena Loacha. Vjetar koji povija ječam dobio je Zlatnu palmu za najbolji film na filmskom festivalu u Cannesu 2006. godine.

Irska, dvadesete godine. Irski radnici ujedinjuju se da bi formirali gerilsku vojsku koja će se suočiti s nemilosrdnim "Black and Tan" odredom, koji stiže iz Britanije da uguši irske težnje k nezavisnosti. Vođen dubokim osjećajem obaveze i ljubavi prema svojoj zemlji, Damien O'Sullivan (C. Murphy) napušta svoju perspektivnu doktorsku karijeru i pridružuje se svojem bratu Teddyju (P. Delaney) u opasnoj i nasilnoj borbi za slobodu. Kako taktika boraca za slobodu dovodi Britance do sloma, obje strane odluče sklopiti sporazum o primirju. Međutim, usprkos očiglednoj pobjedi izbije građanski rat, tako da se sada obitelji, koje su se donedavno zajedno borile, nalaze u poziciji zakletih neprijatelja, čime će staviti na kušnju svoju odanost i privrženost...
"The Wind that Shakes the Barley" izvrstan je ratni film, potresno svjedočanstvo o krvavom i teškom Irskom ratu za neovisnost (1919-1921) te o Irskom građanskom ratu koji je potom uslijedio. Kroz tmurnu priču o odnosu dvojice braće koji se pridružuju borcima za domovinu poznati britanski redatelj Ken Loach (Kes, Sweet Sixteen, Looking for Eric) vratio se ratnoj temi (u filmu Zemlja i sloboda iznosi priču iz Španjolskog građanskog rata) te svojoj stalnoj preokupaciji - pitanjima teškog života nižih klasa. Sjajno režiran, pun naturalističkih prizora neugodnih ratnih trenutaka, film je ozbiljan uradak koji iznosi poruku o uspjehu svake borbe za neovisnost. Uz druge prestižne nagrade film je osvojio Zlatnu palmu na Canneskom festivalu 2006. godine.

Komentari (2)

Foto