Putovanje na dno mora (1961)

VOYAGE TO THE BOTTOM OF THE SEA (Originalni naziv)

avantura sf

Kapetan podmornice pokušava spriječiti katastrofu koja prijeti životu na Zemlji

 
Režija: Irwin Allen
Scenarij: Charles Bennett, Irwin Allen
Uloge: Walter Pidgeon, Joan Fontaine, Barbara Eden, Peter Lorre, Robert Sterling

Filmografija

Premda je snimljeno prije gotovo pola stoljeća, "Putovanje na dno mora" sa svojom temom opasnosti od globalnog zatopljenja iznimno je aktualan film. Producent i redatelj Irwin Allen (1916-1991) pročuo se sedamdesetih kao najuspješniji producent filmova katastrofe. Njegova dva filma "Posejdonova avantura" (1972) i "Pakleni toranj" (1974) bili su u svoje vrijeme najuspješniji u svom žanru.

Admiral Harriman Nelson konstruirao je najmoderniju atomsku podmornicu sa "staklenim nosom" koji omogućava izravan pogled u more. Prvi puta zaplovio je s tom podmornicom na Sjeverni pol. Kapetan je Lee Crane  čija je žena Cathy Connors Nelsonova tajnica. Admiralov najbliži suradnik je znanstvenik Lucius Emery. U podmornici se nalaze i gosti: političari i dr. Susan Hiller, koje admiral mora uvjeriti da je uistinu riječ o superpodmornici.

Iznenada začuju zvuk poput eksplozije i primijete velike komade leda koji tonu. Podmornica izroni, a nebo doslovno gori. Preko televizije saznaju da gori cijela Zemlja zato što se iz neobjašnjivih razloga zapalio Van Alenov radioaktivni pojas koji okružuje zemaljsku kuglu. Admiral i Lucius se pridruže svjetskim znanstvenicima koji pokušavaju spasiti svijet. Ako žele pogoditi radioaktivni pojas, moraju otploviti do daleke točke u oceanu s koje će ispaliti projektil.

Ako za šesnaest dana ne stigne do tog odredišta, više neće moći postići idealan kut za ispaljivanje rakete. Na svoju ruku krene s podmornicom prema cilju...

 


Komentari (0)

Foto