Odabrani (1990)

State of grace (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Policajac se mora tajno ubaciti u irsku bandu svog starijeg brata i razbiti je iznutra

 
Režija: Phil Joanou
Scenarij: Dennis McIntyre
Uloge: Joe (Johnny) Viterelli, Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman, ...

Filmografija

Iskren i izravan, film prikazu ratova bandi pristupa gotovo dokumentaristički, pa se čak i akcijske scene doimlju realistično, ogoljene i lišene spektakularnih efekata i kaskaderskih intervencija. Svaki trenutak života glavnih likova odiše sumornim raspoloženjem, no to film ne čini ništa manje napetim niti usporava njegov tempo. Štoviše, daje mu osebujnu privlačnost. Oscilacija gangsterskih sukoba kulminira iznimno dojmljivom završnom sekvencom koja podsjeća na onu iz Eastwoodovog neo-westerna Nepomirljivi...

Terry Noonan (S. Penn) nakon deset godina vraća se u irski dio zloglasne newyorške četvrti Hell's Kitchen, na mjesto gdje je odrastao i gdje se bande danonoćno bore za prevlast nad prljavim ulicama i sumnjivim lokalima. Njegov najbolji prijatelj, Jackie Flannery (G. Oldman), još je uvijek tamo, kao i staro društvo, ali svi su upleteni u poslove bandi i organizirani kriminal.

Jackiejev stariji brat, ambiciozni i beskrupulozni Frankie (E. Harris), vodi najveću irsku bandu u četvrti, kojoj se Terry priključuje. Kathleen (R. Wright), sestra ove dvojice gangstera i Terryjeva prva ljubav, pokušava se izvući iz mraka i beznađa četvrti i nastaviti život s prave strane zakona. I dok Frankie nastoji proširiti svoj utjecaj i sklopiti savez s najjačom i najutjecajnijom bandom u četvrti, talijanskim mafijašima, njegov poludjeli brat žali za prošlim vremenima i boji se da će Talijani preuzeti irski teritorij.

Jackie hladnokrvno ubije trojicu Talijana koji su došli u irski lokal i time na sebe navuče gnjev mafijaškog šefa, ali i svoga brata. Da izbjegne rat bandi u kojem bi Irci bili uništeni, Frankie se obvezuje da će smiriti Jackieja na jedini mogući način -metkom. Istodobno, Terry priznaje Kathleen da njegov iznenadni povratak kući nije slučajnost.

On je policajac čiji je tajni zadatak uvući se u Frankiejevu bandu i razbiti je iznutra. Rastrgan između prijateljske odanosti i služenja zakonu, Terry shvaća da će uskoro morati izabrati stranu...


Komentari (1)

Foto