Prijeteća čistina (2004)

THE CLEARING (Originalni naziv)

triler drama

Bogatog direktora otima zaposlenik ne bi li iznudio veliku otkupninu od njegove žene

 
Režija: Pieter Jan Brugge
Scenarij: Justin Haythe, Pieter Jan Brugge
Uloge: Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe, Alessandro Nivola, Matt Craven...

Filmografija

"Prijeteća tišina" je redateljski prvijenac hollywoodskog producenta Pietera Jana Bruggea, inače Nizozemca, koji je najpoznatiji po suradnji s jednim od vodećih autora suvremenog američkog filma, Michaelom Mannom, s kojim je producirao filmove "Insider" i "Poroci Miamija", te bio izvršni producent njegova ostvarenja "Vrućina", od ostalih producentskih radova valja izdvojiti "Slučaj Pelikan" Alana J. Pakule. Brugge očito snažno inklinira žanru trilera, pa nije čudno da je upravo taj žanr odabrao i za svoj redateljski debi, , tako je ambiciozno zamislio, ali i ostvario svoj film.

Wayne Hayes je bogati poslovni čovjek srednjih godina koji živi sa suprugom vršnjakinjom u predgrađu, u raskošnoj kući s bazenom. Dok se vozio u svom Lexusu, oteo ga je nezaposleni radnik Arnold Mack, sredovječni muškarac koji živi u skromnom stanu sa suprugom i njezinim ocem. Arnold odvodi Waynea u šumu i kaže mu da ga vodi do kolibe gdje ih čekaju ljudi koji su ga angažirali za otmicu. U međuvremenu, Wayneova supruga Eileen, koja vozi Mercedes, shvaća da joj je suprug otet i prima u svoju kuću FBI-ova operativca Raya Fullera. Također sazna da je Wayne i dalje u vezi sa svojom suradnicom Louiseom Miller, za koju je mislila da je davno završila...
Riječ je o vrlo sugestivnom uratku koji se daleko više oslanja na karakterizaciju protagonista i intrigantnost njihovih odnosa nego na žanrovske postulate, a i lucidno barata vremenskim pomakom u paralelnom vođenju dviju temeljnih linija priče. Uz to u glumačkoj postavi ima čak troje velikana - legendarnog R. Redforda (Potjera bez milosti, Butch Cassidy i Sundance Kid, Žalac, Svi predsjednikovi ljudi, Brubaker, Moja Afrika, Šaptač konjima), te H. Mirren (Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik, TV serija Osumnjičeni, Kraljica) i W. Dafoea (Vatrene ulice, Posljednje Kristovo iskušenje, Bijeli pijesak, Spiderman).

Komentari (1)

Foto