Džungla na asfaltu (1950)

The Asphalt Jungle (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Nakon uspješne pljačke skupina kriminalaca mora se suočiti sa izdajom i pohlepom

 
Režija: John Huston
Scenarij: John Huston, Ben Maddow
Uloge: Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe

Filmografija

Redatelj John Huston (The Maltese Falcon, The Treasure of the Sierra Madre) uspješno je stvorio jedan od najboljih "caper" filmova svih vremena. Nastao prema istoimenoj knjizi američkog pisca W. R. Burnetta.

Doc Riedenschneider, poznat kriminalni um i velik ljubitelj mladih, osobito meksičkih djevojaka, odmah po izlasku iz zatvora kreće u organizaciju pljačke draguljarnice vrijedne milijun dolara. U Docovoj pljačkaškoj ekipi nađu se revolveraš Dix, u kojeg je zaljubljena srdačna i plaha Doll, vlasnik bara Gus i obiteljski čovjek Louis. Po izvedenoj pljački dragulje bi trebao otkupiti odvjetnik Emmerich, oženjeni kultivirani ljubitelj sasvim mladih djevojaka...

John Huston u prvom je desetljeću svoje redateljsko-scenarističko-producentske karijere nanizao sve same bisere - Malteški sokol, Blago Sierra Madre, Otok Largo i Džunglu na asfaltu. Potonji je uradak, rađen u duhu film noira, navodno prvi, a svakako najutjecajniji tzv. film pljačke koji je krađu prikazao iz perspektive kriminalaca, prema kojima je Huston pokazao veliko razumijevanje i simpatiju, naglasivši i socijalnu uvjetovanost njihovog čina. To se osobito svidjelo marksističkoj kritici, iako je glasoviti autor i u ovom filmu demonstrirao ponajprije indivudalističko shvaćanje svijeta i čovjeka. Izvrsni Sam Jaffe ostvario je najdojmljiviju izvedbu u sjajnom glumačkom ansamblu, i za nju je nagrađen na festivalu u Veneciji, a tada sasvim mlada Marilyn Monroe zablistala je u maloj, ali vrlo izražajnoj ulozi, svojem prvom značajnijem filmskom nastupu.

 


Komentari (0)

Foto