Ubijaš me (2007)

YOU KILL ME (Originalni naziv)

komedija triler romantika kriminalistički

Plaćeni ubojica odlazi u San Francisko kako bi se priključio klubu liječenih alkoholičara

 
Režija: John Dahl
Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely
Uloge: Ben Kingsley, Téa Leoni, Luke Wilson, Dennis Farina, Philip Baker Hall, ...

Filmografija

John Dahl (Rounders, The Last Seduction) eleganto je režirao Liječenog ubojicu, priču o tome što se dogodi kada dvoje krivo sparenih ljudi nađe zajedničko zanimanje. Zbog vrhunske glume Kingsleyja i Leoni, mafijaška komedija Liječeni ubojica odmah je postala hit.

Grubi Frank Falenczyk (B. Kingsley) pamti i bolje dane. On je plaćeni ubojica u službi svog ujaka Romana Krzeminskog (P. Baker Hall), šefa utjecajne poljske mafijaške obitelji u gradu Buffalu u državi New York. No Frank je već ozbiljno načet alkoholizmom, a ujaka osobito razljuti neuspjelim pokušajem ubojstva Edwarda O´Learyja (D. Farina), šefa konkurentske irske mafijaške obitelji koji želi preuzeti Romanove poslove. Želeći pomoći nećaku, Roman prisili Franka da se preseli u New York, zaposli u mrtvačnici te počne odlaziti na sastanke liječenih alkoholičara. Isprva skeptičan prema tuđoj pomoći, Frank ubrzo upozna susretljivog Toma (L. Wilson) koji se uspio izvući iz pakla alkoholizma. Istodobno u mrtvačnici upozna privlačnu Laurel Pearson (T. Leoni), mladu ženu koja mu se svidi na prvi pogled.

Početkom i tijekom prve polovice 90-ih godina redatelj i scenarist John Dahl se izvrsnim filmovima "Ubij me ponovno", "Red Rock West" i "Posljednje zavođenje" predstavio kao izuzetno darovit, zanimljiv i potentan autor koji odlično poznaje film i filmsku baštinu, te koji se itekako spretno i na svježe načine poigrava žanrovskim obrascima i stvara žanrovski jasno usmjerena ali intrigantna i inovativna djela. U noirovskim krimi-dramama "Ubij me ponovno" i "Posljednje zavođenje" Dahl je tako ponudio zabavne osuvremenjene interpretacije poznatih priča o naivnim muškarcima i kobnim ženama, a u žanrovski srodnom filmu "Red Rock West" modernistički noir smjestio je u milje vesterna. Glavna obilježja djela ovog redatelja su sugestivna režija, dojmljiva atmosferičnost, izvrsno napisani slikoviti i moralno ambivalentni likovi, inteligentni i lagano pomaknuti zapleti s nekoliko domišljatih preokreta te odličan rad s glumcima. Sve navedeno razvidno je i u romantičnoj krimi-komediji "Liječeni ubojica" za koju scenarij supotpisuju česti suradnici Christopher Markus i Stephen McFeely (Život i smrt Petera Sellersa, Kronike iz Narnije), a koju iznimno raspoloženim nastupima nose oskarovac Ben Kingsley (Gandhi, Schindlerova lista) i atraktivna Téa Leoni (Zločesti dečki, Duboki udar).


Komentari (0)

Foto