Suci izvan zakona (1983)

THE STAR CHAMBER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Skupina sudaca nezadovoljna presudama zbog rupa u zakonu provodi vlastitu pravdu

 
Režija: Peter Hyams
Scenarij: Roderick Taylor
Uloge: Michael Douglas, Hal Holbrook, Yaphet Kotto, Sharon Gless, James Sikking, ...

Filmografija

"Suci izvan zakona" redatelja Petera Hyamsa postavlja mnoga pitanja o pravu i pravdi, o traženju puta tamo gdje ni zakon, zbog svoje zamršenosti, ne uspijeva pronaći prava rješenja.Misao o zaobilaženju legalnih putova razvija u glavi suca Stevena Hardina, kojega sjajno portretira Michael Douglas. Jednako kvalitetne uloge ostvarili su i ostali pripadnici glumačke ekipe, prije svih Hal Holbrook i Yaphet Kotto.

Iako su počinili zločine, uspjeli su se izvući i slobodno šetaju ulicama. Zato su im sada na tragu suci izvan zakona.Nakon presude koju je bio primoran donijeti na svome posljednjem slučaju kada je zbog rupa u zakonu morao odbaciti optužbe protiv očito krivoga kriminalca, sudac Steven Hardin (Michael Douglas) osjeća se loše, gotovo je na rubu depresije.

Počinje preispitivati smisao profesije kojoj je posvetio cijeli svoj život, želeći činiti dobro. Njegov kolega Ben Caulfield (Hal Holbrook) obavijesti ga o tajnoj organizaciji sudaca koja djeluje već neko vrijeme tako što unajmljuje plaćenog ubojicu da ubije upravo one kriminalce koje zakon zbog birokratskih zavrzlama ne može kazniti .Pozvan da im se pridruži, Hardin se uvelike bori sa svojom savješću legalista, pogotovo za vrijeme suđenja optuženicima za zlostavljanja i ubojstva djece.

Zanimljivost filma "Suci izvan zakona" prvenstveno je u njegovom neobičnom motivu, sučevom neočekivanom izboru načina borbe za pravdu. Vješto razrađene radnje i napet, film intrigira i temom seksualnog iskorištavanja djece. Režirao ga je Peter Hyams, poznat po brojnim akcijskim filmovima, a među glumcima najviše se ističe oskarovac Michael Douglas.

 


Komentari (0)

Foto