Anna i kralj Siama (1946)

ANNA AND THE KING OF SIAM (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Mlada učiteljica prihvća posao podučavnja djece sijamskog kralja

 
Režija: John Cromwell
Scenarij: Sally Benson, Talbot Jennings
Uloge: Irene Dunne, Rex Harrison, Linda Darnell, Lee J. Cobb, Gale Sondergaard, ...

Filmografija

"Anna i kralj Siama" prva je filmska adaptacija poznatoga romana američke književnice Margaret Landon, koji je nešto kasnije prerađen u broadwayski mjuzikl, a 1956. i 1999. po njemu su nastala dva slavna hollywoodska glazbena filma naslova "Kralj i ja". Prvi film profinjeno je i ozbiljno ostvarenje izvrsnih glumačkih interpretacija - u glavnim ulogama nastupaju američka glumica I. Dunne (Cimarron, Strašna istina) i engleski glumac R. Harrison (Agonija i ekstaza, Moja draga gospođice). Redatelj je John Cromwell. Film je osvojio dva Oscara, za scenografiju i kameru.

Šezdesetih godina 19. stoljeća mlada udovica Anna Owens (I. Dunne), po zanimanju učiteljica, prihvaća posao podučavanja djece sijamskoga kralja koji želi da ona usvoje zapadnjački način razmišljanja i kulturu.

Ona sa sinom dolazi u Bangkok i odmah joj je jasno da će biti žrtva sukoba dviju različitih kultura. Kralj Mongkut (R. Harrison) poštuje Annu kao pridošlicu, iako ona pomalo plaši njegovo dvorsko osoblje, nenaviklo na ovakve goste. Malo-pomalo ona postaje kraljeva povjerenica i diplomatski savjetnik, a njihov će se odnos sve više i više produbljivati.

Ipak, i ona će upasti u probleme: sprijateljit će se s lijepom konkubinom Tuptim (L. Darnell) koja se zaljubila u čovjeka u kojega se nije smjela i zbog toga zakonski mora biti kažnjena. Anna će stati na njezinu stranu.

 


Komentari (0)

Foto