Izgubljeni u velegradu (1993)

Lost in Yonkers (Originalni naziv)

komedija

Priča o dvojici dječaka koji odrastaju sa bakom tiraninom i simpatičnim ujakom i tetkom

 
Režija: Martha Coolidge
Scenarij: Neil Simon
Uloge: Richard Dreyfuss, Mercedes Ruehl, Irene Worth, Brad Stoll, ...

Filmografija

U filmskoj adaptaciji humorne hit-drame Neila Simona, za koju je autor osvojio prestižnu nagradu Pulitzer i koja prati život neobične obitelji 1942. godine u New Yorku, glavne uloge igraju oskarovci Richrad Dreyfuss i Mercedes Ruehl...

Petnaestogodišnji Jay (Brad Stoll) i njegov dvije godine mlađi brat Arty (Mike Damus) počinju živjeti sa svojom bakom (Irene Worth) kada njihov otac udovac odlazi raditi na Jug za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Dok vodi svoj dućan sa slatkišima, baka istovremeno uspijeva dječacima zagorčavati život te se ponekad čini kao pravi tiranin. Međutim, njih se dvojica sprijatelje s tetkom Bellom (Mercedes Ruehl) i ujakom Louiejem (Richard Dreyfuss), sitnim kriminalcem, od kojih uče kako se nositi sa staricom.

Smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ova humorna drama redateljice Marthe Coolidge zapravo priča jednu od najpoznatijih i najplodnijih priča narativnih umjetnosti, a to je odrastanje koje je, dok ga živimo, uvijek puno nerješivih problema, da bismo naknadno shvatili kako je to bilo najsretnije razdoblje naših života. Coolidgeova lakoćom uspijeva ostvariti gorko-slatki ugođaj djetinjstva koje prolazi pred očima, u čemu joj uvelike pomažu sjajni glumci kao što su Richard Dreyfuss, Mercedes Ruehl i David Straithairn. No, prava zvijezda filma mladi je Brad Stoll, koji je par godina nakon snimanja ovog filma umro od raka te se nije imao vremena razviti u jednog od najvećih glumaca svoje generacije, što je ovdje naznačio kao veliku mogućnost.


Komentari (0)

Foto