Slučaj vampira iz Whitechapela (2002)

THE CASE OF THE WHITECHAPEL VAMPIRE (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Sherlock Holmes pokušava otkriti tko se krije iz ubojstva u samostanu u Whitechapelu

 
Režija: Rodney Gibbons
Scenarij: Arthur Conan Doyle, Rodney Gibbons
Uloge: Matt Frewer, Kenneth Walsh, Shawn Lawrence, Tom Rack, Neville Edwards

Filmografija

Sherlock Holmes i Dr. Watson na novom su zadataku. Ovoga puta mjesto je samostan u Whitechapalu a ubojica biće iz noćnih mora.

Redovnici i redovnice u samostanu White Chapel u strahu su od vampira. Nekoliko je braće proneđeno mrtvo, s vampirskim ugrizom na vratu. Čini se da demon prati predstojnika, brata Marstokea (S. Lawrence), jer su ubojstva počela nakon njegova povratka s misije u Africi. Od straha pred šišmišima traži se njihovo istrebljenje, čemu se protivi jedino dr. Chagas (N. Edwards), znanstvenik prirodoslovac, koji je život posvetio proučavanju svih vrsta šišmiša. Kad dr. Marstoke policiji prijavi svoje sumnje, oni smatraju da mu je dugodišnji boravak u Africi pomutio um, zato on u pomoć zove Sherlocka Holmesa (M. Frewer)...

Sir Arthur Conan Doyle napisao je pedeset i šest priča o Sherlocku Holmesu, arogantnom i ekscentričnom geniju koji uočava ono što većina ljudi ne vidi i kojemu nijedan slučaj nije nerješiv zahvaljujući njegovom jedinom oružju - nepogrešivoj logici. Teško je izbrojati koliko je različitih adaptacija, kazališnih i filmskih djela nastalo prema pričama o Holmesu.Nakon 1980. godine istekla su nasljednička prava nad djelima sir Doylea, pa su njegove priče postale javno dobro.

Film The Case of the Whitechapel Vampire ne dotiče se nijedne Doyleove priče, samo se koristi likovima Holmesa i Watsona. U filmu je izvrsno dočarana sumračna atmosfera viktorijanske Engleske, glavni snimatelj Serge Ladoucer nominiran je za nekoliko nagrada za kameru. M. Frewer mimikom i fizionomijom izvrsno otjelovljuje slavnog detektiva kako ga opisuje Doyle: mršav, nemaran prema svom izgledu, s velikom lulom, živog, pronicavog pogleda, a pohvale kritike dobio je K. Walsh za ulogu dr. Watsona.

 


Komentari (0)

Foto