Jednog lijepog dana (1996)

ONE FINE DAY (Originalni naziv)

komedija obiteljski romantika

Dvoje samohranih roditelja se nakon početnih nevolja i problema zaljubljuju

 
Režija: Michael Hoffman
Scenarij: Terrel Seltzer, Ellen Simon
Uloge: Michelle Pfeiffer, George Clooney, Mae Whitman, Alex D. Linz

Filmografija

Još jedan iscrpljujući dan u životu arhitektice Melanie i novinara Jacka Taylora. Nakon slučajnog susreta i početnog antagonizma ovo dvoje samohranih roditelja pronaći će i nešto što nisu očekivali... ljubav.

Rastavljena arhitektica Melanie (M. Pfeiffer) mora jednog jutra odvesti svog sina Sammyja (A. D. Linz) u školu odakle on ide na izlet. S njima treba ići i malena susjeda Maggie (M. Whitman). Kad pozvone na Maggiena vrata, nitko ne odgovara. Naime, majka je ostavila Maggie kod svog bivšeg muža Jacka (G. Clooney) koji je potpuno zaboravio na taj dogovor. Na kraju se Melanie i Jack, zajedno s djecom, susreću u gradskoj luci, no prekasno, jer je izletnički brod već krenuo. Umjesto pristojnog upoznavanja slijedi prepirka oko toga tko je kriv za propušteni izlet i rastanak sa željom da se nikad više ne sretnu. Tako bi najvjerojatnije i bilo da Jack i Melanie prilikom kratkotrajnog susreta nisu zamijenili mobitele. Znajući da taj dan oboje imaju vrlo važne poslovne obveze te da ne smiju ostaviti vragolastu djecu nasamo, Melanie i Jack smiruju strasti i odluče naizmjence čuvati djecu...
Simpatična i lako gledljiva romantična komedija s prepoznatljivim žanrovskim motivima. Tako su ovdje glavni likovi dvoje rastavljenih ljudi koji čim se upoznaju shvaćaju kako im je bolje da se drže podalje jedno od drugoga. No, kako to obično biva, sudbina će htjeti drukčije pa će biti prisiljeni suspregnuti negativne osjećaje i surađivati. Naravno, krajnji ishod ovoga filma u nijednom trenutku nije upitan, no kvalitetna ga izvedba čini zanimljivim i vrijednim gledanja. Temelji se na dobro osmišljenom scenariju koji brojne nezgodne situacije začinjene humorom niže jednu za drugom prilično brzim tempom, što ga čini dinamičnim i zabavnim.
Da dinamika ne bude ostvarena na račun smislenosti, pobrinuo se iskusan redatelj Michael Hoffman (Promised Land, Restoration), jednako pazeći na koherentnost radnje, atraktivan izgled filma i njegovo specifično ozračje. Ipak, za glavni adut filma, šarm, najzaslužniji je upravo glavni glumački par, prekrasna Michelle Pfeiffer (Opasne veze, Batman se vraća) i karizmatični George Clooney (Oceanovih 11, serija Hitna služba). Film je bio nominiran za Oscara, Zlatni globus i Grammy u kategoriji najbolje pjesme napisane za film (For the First Time). Alex D. Linz je za portret Sammyja zaslužio nagradu Young Star, a interpretacija malene Maggie donijela je Mae Whitman nagradu Young Artist.

Komentari (0)

Foto