Arthur (1981)

ARTHUR (Originalni naziv)

komedija romantika

Neodgovorni i pomalo arogantni bogataš sklon alkoholu se zaljubljuje u atraktivnu djevojku

 
Režija: Steve Gordon
Scenarij: Steve Gordon
Uloge: Dudley Moore, Liza Minnelli, John Gielgud, Geraldine Fitzgerald, ...

Filmografija

Raspoloženi nastupi i izuzetno duhovita međuigra za Oscara nominiranog Dudleya Moorea i Oscarom ovjenčanog sir Johna Gielguda, danas nažalost pokojnih glumaca, najveća su vrijednost ležerne, lepršave i romantične komedije, redateljskog prvijenca također za Oscara nominiranog Stevea Gordona...

Kao osoba izuzetno sklona alkoholu, nezreli, samoživi, neodgovorni i pomalo arogantni njujorški bogataš Arthur Bach (D. Moore) svojim nekontroliranim ispadima i raskalašenim životom u luksuznom hotelu, svakodnevno izluđuje svog vjernog starog slugu Hobsona (J. Gielgud) i tamnoputog vozača Bittermana (T. Ross). Unatoč tome što ženskar Arthur u alkoholiziranom stanju neprestano izaziva skandale, Hobson i Bitterman znaju da je njihov gospodar u osnovi simpatičan i dobrodušan momak, koji često namjerno prkosi svom strogom i autoritarnom ocu Stanfordu (T. Barbour).
Naime, Stanford i Arthurova baka Martha (G. Fitzgerald) drže da je vrijeme da se razmaženi bogataš konačno oženi i smiri, a najbolju priliku za ženidbu i oplođivanje njihova kapitala pronašli su u atraktivnoj Susan Johnson (J. Eikenberry). Susan je draga i staložena djevojka, kći utjecajnog poslovnog čovjeka Burta Johnsona (S. Elliott), puna razumijevanja za ispade budućeg zaručnika. Dok u Hobsonovu društvu obilazi trgovine u Petoj aveniji, Arthur ugleda policajca koji zbog krađe odjeće grubo pokušava privesti atraktivnu i temperamentnu djevojku Lindu Marollu (L. Minnelli). Odlučivši joj priskočiti u pomoć, Arthur na Hobsonovo iznenađenje priđe policajcu, predstavi se kao Lindin dečko i strastveno zagrli i poljubi curu. Zahvalna na pomoći, Linda ubrzo Arthura upozna sa svojim neurednim i prostodušnim ocem Ralphom (B. Martin). Arthur shvati da se u nju zaljubio...
Valja istaknuti nenametljivu Gordonovu režiju, kao i dojmljiv nastup Lize Minnelli u jednoj od njezinih najboljih uloga, potvrđenoj oskarovskom nominacijom. Inteligentno odlučivši D. Mooreu (Baskervillski pas, 10, Nevjerno tvoja, Kakav otac takav sin, Otkvačeni Arthur 2), za ovu ulogu ovjenčanom Zlatnim globusom i legendarnom šekspirijanskom glumcu J. Gielgudu (Put oko svijeta u 80 dana, Julije Cezar, Ubojstvo u Orient Expressu, Joseph Andrews, Ubojstvo ukazom, Čovjek slon, Vatrene kočije, Pustinjski lav, Gandhi, Grimizno i crno, Plenty, Prosperove knjige, Portret jedne dame, Elizabeth), nominiranom za Oscara i za nastup u biografskoj drami "Becket", ostaviti dovoljno mjesta za improvizaciju, redatelj Steve Gordon je od svojih zvijezda uistinu izvukao maksimum.
Tom dvojcu pridružuje se izvrsna L. Minnelli (Ljubav od A do Ž, New York, New York, serija Arrested Development), koja je Oscara osvojila za glavnu ulogu u impresivnoj mjuzikl drami "Cabaret" Boba Fossea. Dok filmsku fotografiju potpisuje iskusni Fred Schuler (Gloria, Stir Crazy, Kralj komedije, Žena u crvenom, Fletch, 12 gnjevnih ljudi), jedan od autora izvrsnog soundtracka je slavni dvostruki oskarovac Burt Bacharach (Butch Cassidy i Sundance Kid, Noćna smjena, Trgovci bez srama, Fatalna privlačnost, Fantastična braća Baker, Gremlini 2, Dobri momci, Mali čovjek Tate, Matineja, Pucala sam u Andyja Warhola, Jednog lijepog dana, Moj dečko se ženi, Strah i prijezir u Las Vegasu).

Komentari (0)

Foto