Dobro čuvane laži (2005)

WHERE THE TRUTH LIES (Originalni naziv)

triler

Mlada novinarka pišući knjigu o životu dviju slavnih zvijezda otkriva njihovu mračnu tajnu

 
Režija: Atom Egoyan
Scenarij: Atom Egoyan
Uloge: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman, David Hayman, Rachel Blanchard, ...

Filmografija

"Dobro čuvane laži" ambiciozan je triler o mladoj novinarki, koja pišući knjigu o životu dviju zvijezda show businessa, otkriva pomno skrivanu tajnu. Snimio ga je kultni kanadsko-armenski filmaš Atom Egoyan poznat po tematiziranju alijenacije i likova iz krugova društvene moći.

Potkraj pedesetih zabavljački duo Lanny (K. Bacon) i Vince (C. Firth) na vrhuncu je popularnosti. Slavu neodoljivih komičara ne može narušiti niti pronalazak mrtve djevojke u njihovu hotelskom apartmanu. Obojica imaju alibi i za tajanstvenu smrt, a policija ne može optužiti nikoga. Prava istina počinje se naslućivati tek kada zločin krene istraživati mlada novinarka Karen (A. Lohman). Iako upada u zamku, koja ju zamalo kompromitira, uporna će djevojka na kraju posložiti sve kockice mozaika i ispričati senzacionalnu priču...

"Dobro čuvane laži" snimio je kultni kanadsko-armenski filmaš Atom Egoyan. Riječ je o autoru dvanaestak dugometražnih igranih projekata i niza televizijskih i kratkih filmova, art i angažirane provenijencije, među kojima se posebno ističe "The Sweet Hereafter" (1997) koji mu je donio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega redatelja. Egoyan potpisuje i vrlo dobar scenarij, napisan prema proznom predlošku Ruperta Holmesa.

U vrlo solidnoj glumačkoj podjeli posebno se ističu K. Bacon (JFK, Petak 13), C. Firth (Dnevnici Bridget Jones) i A. Lohman (Bijeli oleander) u glavnim ulogama komičarskoga para i djevojke koja razotkriva njihovu tajnu. Film je sniman u studijima Londona i Los Angelesa te eksterijerima Toronta, pa se odlikuje izvrsnim vizualnim designom (Philip Baker i Carolyn 'Cal' Louks osvojili su nekoliko prestižnih nagrada za scenografiju i kostime), dobrom montažom (Susan Shipton) i originalnom glazbom (Mychael Danna). U Cannesu 2005. nominiran je za Zlatnu palmu, a scenarij nastao prilagodbom romana osvojio je nagradu Genie.


Komentari (0)

Foto