Knjiga o Danielu (2006)

THE BOOK OF DANIEL (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o svećeniku-ovisniku koji sve probleme rješava u dogovoru s modernom inkarnacijom Isusa

 
Režija: James Frawley, Perry Lang, Rob Thompson
Scenarij: Dan E. Fesman, Jack Kenny, Blair Singer
Uloge: Aidan Quinn, Garret Dillahunt, Susann Thompson, Christian Campbell, ...

Filmografija

Seks, droga, ukradeni novac, martiniji - nitko ne može testirati vašu vjeru toliko temeljito kao najbliža obitelj...

Daniel Webster (Aidan Quinn), episkopalni svećenik u gradiću Newburyju, u blizini New Yorka, ponosi se time što je uvijek spreman i sposoban pomoći svojim župljanima, neovisno o vrsti i težini problema s kojima se oni suočavaju. Siguran da mu je Isus uvijek pri ruci, svojem se mentoru i prijatelju obraća uvijek kada osjeti da ga pritišće kakav teret, a Isus (Garret Dillahunt) ga nikada ne ostavlja na cjedilu. Njihove se seanse zbivaju prilično često, s obzirom da je Daniel ovisan o sedativima koje dobiva na recept, a njegova supruga Judith (Susanna Thompson) o martinijima usred dana. Iako klasičnog izgleda, Danielov Isus prilično je nekonvencionalan jer se pojavljuje jedino pred Danielovim očima, te otvoreno kritizira moderna crkvena učenja i praksu, podsjećajući Daniela i na svoje vlastite mane i slabosti.

Danielovu obitelj čine još i 23-godišnji sin Peter (Christian Campbell), homoseksualac republikanskih političkih uvjerenja koji još nije prebolio smrt brata blizanca od leukemije; šesnaestogodišnja kći Grace (Alison Pill), nadarena autorica manga stripova, upravo uhićena zbog posjedovanja narkotika; te Adam (Ivan Shaw), šesnaestogodišnji sin, usvojeni Kinez koji hoda s djevojkom čiji roditelji imaju izrazito anti-azijske stavove. Kada Danielov zet Charlie, kojemu se ne zna prezime, pobjegne nakon krađe crkvenih novčanih sredstava, Charliejeva supruga ulazi u lezbijsku vezu s Charliejevom biseksualnom tajnicom. Svećenica Beatrice Congreve (Ellen Burstyn) u vezi je s Danielovim ocem, čija supruga boluje od Alzheimerove bolesti. Kaos koji ga okružuje Danielu ne pomaže da se riješi tableta, što pokušava već godinama.

U svojoj fantastičnoj humornoj drami "Knjiga o Danielu", autor Jack Kenny uspio je kao malo tko prije osigurati gledateljima realističan pogled na crkvu u Americi, a dojma smo da se situacija ne razlikuje previše ni u ostatku svijeta. No, iako bez ikakvog umivanja ukazuje na sve nepravilnosti i nelogičnosti crkvene prakse, ova je sjajna, duhovita i upozoravajuća serija prije svega pomalo apstraktna obiteljska drama o granicama ljubavi, izazovima svakodnevnog života te moralnim odlukama s kojima se moramo suočiti u svojim životima. Ispostavilo se, međutim, kako su autori u svojem naumu uspjeli i više nego što su sami očekivali jer je seriji nakon četiri nastavka otkazano emitiranje, uslijed stalnog pritiska konzervativnih kršćanskih krugova kojima je priča o svećeniku-ovisniku ipak bila previše uvredljiva.

Nesvakidašnjeg svećenika igra slavni Aidan Quinn, najpoznatiji po ulozi u nezaboravnoj "Legendi o jeseni", koji je ovdje pokazao kako je majstor glumačkog posla, sposoban igrati i najzahtjevnije uloge, kakva ova bez imalo sumnje jest. U ekipi odličnih, ali manje poznatih glumaca ističe se ime Ellen Burstyn, ali jednako dobar posao odradili su i Susanna Thompson, Christian Campbell, Alison Pill i Ivan Shaw, kao i Isus Garret Dillahunt.


Komentari (0)

Foto