Anđeo osvetnik (1995)

THE AVENGING ANGEL (Originalni naziv)

vestern povijesni

Napet film o uroti i svrgavanju proroka mormonske zajednice tijekom prve polovice 19. st.

 
Režija: Craig R. Baxley
Scenarij: Dennis Nemec
Uloge: Tom Berenger, James Coburn, Fay Masterson, Kevin Tighe, Jeffrey Jones, ...

Filmografija

Intrigantna, dinamična i uzbudljiva drama Craiga R. Baxleya (Stone Cold, Dark Angel, Loš dan u četvrti), nekadašnjeg kaskadera koji je iskustvo stjecao kao redatelj druge ekipe na filmovima "Crveni" Warrena Beattyja i "Predator" Johna McTiernana, obiluje atraktivnim scenama revolveraških obračuna, a u središtu priče ima upravo urotu za svrgavanje proroka Brighama Younga, i većim se dijelom temelji na istinitim događajima koje je u istoimenom romanu opisao književnik Gary Stewart...

Odrastajući u mormonskoj zajednici dječak Miles Utley je nakon smrti oca povjeren na skrb obitelji Billa Hickmana (T. Bower), koji je Milesa (T. Berenger) odgojio kao časnog i poštenog mladića. Zbog progona mormoni su utočište potražili na teritoriju današnje države Utah, gdje su osnovali teokratsku državu, a Miles je postao jedan od vođa "Danita", eskadrona zaduženog za uklanjanje svakog tko je bio prijetnja zajednici. Godina je 1872., i mormoni pod vodstvom proroka Brighama Younga (C. Heston) razmišljaju o priključenju Utaha ostatku Amerike. Nakon što na vjerskom skupu u Salt Lake Cityju uspije spriječiti atentat na Younga, Miles zaključi da je u tijeku urota, te da najveća prijetnja mormonskoj zajednici dolazi iz redova mormona.

Čini se da je jedan od vođa urote i ugledni Benjamin Rigby (K. Tighe), bliski Youngov suradnik kojem je Miles poremetio planove, oženjen znatno mlađom i privlačnom Lizom (L. Hope). Miles ubrzo dozna da je on nasilan čovjek koji zlostavlja Lizu. Zbliživši se s njom, Miles se za pomoć u istrazi obrati Andrewu Pikeu (A. Prine), novinaru koji njegove planove prenese Rigbyjevim ljudima. Nakon što ga optuže za sudjelovanje u uroti, Miles dospije u zatvor, a Liza i Miranda Young (F. Masterson) prokrijumčare mu revolver...

Tijekom prve polovice 19. stoljeća, u Americi se zbilo jedno od posljednjih velikih i povijesno značajnih vjerskih gibanja. Nakon što je Joseph Smith na teritoriju država Illinois i Missouri osnovao Crkvu svetaca posljednjih dana, poznatiju kao Mormonska crkva, zbog njihova nauka koji je među ostalim propovijedao i poligamiju, mormoni su naišli na nerazumijevanje i ubrzo postali žrtve terora, a kulminacija je bila Smithovo ubojstvo 1844. godine. Preživjele mormone okupio je Smithov nasljednik, prorok Brigham Young, i poveo ih na zapad, prema teritoriju današnje države Utah. Pošto su prvi mormoni 24. srpnja 1847. stigli na područje Salt Lake Cityja, u divljini Utaha osnovana je teokratska država s Youngom na čelu, koju su ubrzo počeli ugrožavati savezna vojska i brojni doseljenici. Mormoni su formirali "Danite" eskadron za obranu njihove zajednice.

Milesa tumači T. Berenger (Tražeći gospodina Goodbara, Detektiv i dama, Pucaj da ubiješ, Prva liga, Rođen 4. srpnja, Sliver, Zamjenik, Ubojstvo vrana, Dan obuke), 1987. nominiran za Oscara za sporednu ulogu u drami "Vod smrti" Olivera Stonea. Uz J. Coburna (Što si radio u ratu tata?, Pat Garrett i Billy the Kid, Maverick), koji je za sporednu ulogu u trileru "Grad nasilja" Paula Schradera 1999. dobio Oscara, nastupa F. Masterson (Čovjek bez lica, Oči širom zatvorene, Paparazzi), K. Tighe (Osmorica izvan igre, Još 48 sati, Grad nade, Geronimo, Što muči Gilberta Grapea), J. Jones (Valmont, Lov na Crveni oktobar, Ed Wood, Đavolji odvjetnik, Sanjiva dolina, serija Deadwood), a u epizodnoj ulozi pojavljuje se i i C. Heston (Deset zapovijedi, Ben Hur, Dodir zla). Filmsku fotografiju potpisuje Mark Irwin (Zona smrti, Muha, Robo Cop 2, Velika gužva u kineskoj četvrti, Glup i gluplji, Vrisak, Svi su ludi za Mary), a soundtrack je djelo Garyja Changa (Pod opsadom, Fatherland, Otok doktora Moreaua).


Komentari (0)

Foto