Zaštitnik (2005)

TOM-YUM-GOONG / HONOR OF THE DRAGON (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Mladi majstor borilačkih vještina krene u Australiju pronaći kradljivce svojih slonova

 
Režija: Prachya Pinkaew
Scenarij: Napalee, Piyaros Thongdee
Uloge: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao, Bongkoj Khongmalai, Xing Jing, Nathan Jones

Filmografija

Nakon što su filmom "Ong-Bak: Tajlandski ratnik" (2003) postali slavni, tajlandski redatelj Prachya Pinkaew i glumac Tony Jaa zajedno su realizirali večerašnji film. Postao je hit u tajlandskim kinima, slično je prošao i u ostatku jugoistočne Azije, da bi u premijernom vikendu prikazivanja u SAD-u bio među pet najgledanijih naslova.

Mladić Kham (T. Jaa) živi u tajlandskom selu skrbeći od djetinjstva o ratnim slonovima koji su oduvijek ponos zemlje. Prilikom posjeta mjesnom festivalu Khamovi slonovi Por Yai i Kohrn postanu žrtve međunarodne bande koja krijumčari egzotične životinje u Australiju. Slijedeći trag otmičara, Kham stigne u Sydney doznavši da iza krađe slonova stoji kriminalac Johnny (J. Tri Nguyen). Iako u početku i sam izazove probleme s policijom, Kham se uskoro udruži s policajcem tajlandskog podrijetla Markom (P. Wongkamlao) i prostitutkom Pla (B. Khongmalai) kako bi raskrinkao vlasnike restorana koji ubijaju egzotične životinje služeći gostima jela od njihovog mesa. Zadatak mu neće biti nimalo jednostavan jer će mu na put stati nova šefica tamošnje mafije, zagonetna madame Rose (X. Jing)...

Bravurozno koreografirane i snimljene scene u kojima glavni junak pokazuje svoje borilačko umijeće najatraktivniji su prizori u filmu pri čemu treba istaknuti da ih je Tony Jaa sam režirao te da poput svog uzora Jackieja Chana ne koristi ni usluge kaskadera ni posebne žice koje omogućuju akrobacije.

Film je u produkcijskom smislu još ambiciozniji, a pozornost je privukao i emocijama nabijenom pričom. Među brojnim akcijskim prizorima izdvaja se višeminutni kontinuirani kadar, jedan od najdužih u povijesti filma u kojima je prikazana isključivo akcija. U ostalim su ulogama tajlandski glumac i redatelj P. Wongkamlao (Cherm, Tjelohranitelj) te debitantica X. Jing. Izvorni je naslov filma Tom yum goong što je naziv za popularno tajlandsko jelo, kiselkastu juhu od račića.


Komentari (2)

Foto