Ulovi Smarta (2008)

Get Smart (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Smotani analitičar konačno dobiva svoj prvi pravi zadatak

 
Režija: Peter Segal
Scenarij: Tom J. Astle, Matt Ember
Uloge: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin

Filmografija

Sjedište američke špijunske organizacije, CONTROL, napadnuto je i počinitelji su se domogli identiteta svih tajnih agenata. Šefu agencije ostaje samo jedna opcija, unaprijediti mladog i smotanog analitičara, Maxwella Smarta, u agenta. Njegov novi identitet je Agent 86 i on će učiniti sve kako bi se zaustavio zlu organizaciju KAOS i njihove planove osvajanja svijeta.

Gledanjem nove filmske adaptacije kultne američke serije "Get Smart" uočit ćemo mnoštvo maštovitih tehničkih čuda, višestruki "logičan" izlaz glavnog junaka iz pogibeljnih situacija, lijepe žene, dostatnu količinu autoironije...
Ne priziva li to u sjećanje, kojeg li "svetogrđa", serijal o Jamesu Bondu kakav je bio u vrijeme Rogera Moorea ili Piercea Brosnana? "Ulovi Smarta" je, dakako, inferiorniji od serijala o Bondu, no za dio publike koji nije oduševljen što se nekadašnji ironični britanski džntelmen pretvorio u akcijskog junaka ovaj bi film mogao pružiti stanovitu utjehu.
Zaplet je jednostavan: analitičar vrhunske tajne službe CONTROL-a, nakon što protivnički KAOS neutralizira većinu agenata, postaje agent kodnog imena 86, a za partnericu mu je dodjeljena atraktivna agentica 99. Njihova je prva zadaća pronalazak nuklearnog oružja u Rusiji. Poznato i viđeno, no to je i tako samo okvir za uglavnom tjelesne i poneki verbalni geg koji će uspjeti barem nekoliko puta nasmijati gledatelje. Ako znamo da su likove u originalnom serijalu oblikovali legendarni Mel Brooks i Buck Henry to pruža neke smjernice o tome koju vrst humora možemo očekivati - neki štosevi gotovo uvijek pale.
Steve Carell dobar je kao smotani Maxwell Smart, zvjezdana Anne Hathaway odlično se snašla u akcijskoj ulozi, no među njima nema osobite erotske privlačnosti te bolje funkcioniraju kao akcijski, nego kao emotivni par. Ukratko, "Ulovi Smarta" iznenađujuće je solidna nepretenciozna razbibriga.
Goran Ivanišević

Komentari (3)

Foto