Opušteni grad (1987)

THE BIG EASY (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Napeta priča o strasti i tankoj liniji između zakona i bezakonja

 
Režija: Jim McBride
Scenarij: Daniel Petrie Jr.
Uloge: Dennis Quaid, Ellen Barkin, Ned Beatty, John Goodman, Ebbe Roe Smith, ...

Filmografija

"The Big Easy" je popularni i opće prihvaćeni naziv za američki velegrad New Orleans, zacijelo jednu od najosebujnijih i najzanimljivijih urbanih aglomeracija na tlu SAD-a. Slikovito središte Louisiane, smješteno na rijeci Mississippi, mnogo je puta poslužilo kao mjesto radnje u američkim filmovima, jer njegova arhitektonska prepoznatljivost, suptropska klima i multietnički lokalni kolorit izvrsno nadopunjuju doslovno sve filmske žanrove, od komedija i drama do akcije i trilera...

New Orleans. Ni nakon posljednjeg umorstva jednog od brojnih lokalnih kriminalaca policijski poručnik u odjelu za umorstva Remy McSwain (D. Quaid) ne napreduje u istrazi o navodnim međumafijškim obračunima. Premda sumnjiči i gradskog moćnika DiMottija (M. Lawrence) koji mu je davno poznavao oca, McSwain još uvijek nema dovoljno dokaza za okončanje istrage, pa uz svog šefa Kelloma (N. Beatty) i suradnicu McCabe (L. J. Persky) i dalje grozničavo radi na slučaju.

Istodobno, u ured mu stiže pomoćnica okružnog tužitelja Anne Osborn (E. Barkin) koja istražuje lanac korupcije unutar policije. Premda se među osumnjičenima nađe i Remy, Anne se upusti u vezu s njim. On, sve više očaran lijepom tužiteljicom, ne vidi ništa loše u povremenom balansiranju na rubu zakona jer mu je novac ionako potreban za školovanje mlađeg brata Bobbyja (T. O'Brien). Međutim, oboje će se naći u životnoj opasnosti kad njihova zajednička istraga uskoro ugrozi previše interesa, i među kriminalcima, i među policajcima...

Akcija i triler su dvije odrednice koje obilježavaju i ovaj film redatelja Jima McBridea (The Informant), koji je dobio niz izvrsnih kritika. One su isticale upravo lucidnu karakterizaciju scenarista Daniela Petrieja Jr.-a, nominiranog za Oscara za akcijsku komediju "Policajac s Beverly Hillsa", zatim logično prožimanje akcije i fabule, te virtuoznu uporabu New Orleansa kao idealnog okružja priče. I to osobito kad je riječ o originalnoj glazbi Brada Fiedela nadahnutoj lokalnim melosom, te fotografiji Affonsa Beata, iznimno sugestivnoj u dočaravanju vlažnih i sparnih gradskih ulica noću. Ova je autentičnost dodatno izoštrila poentu o permanentno tankoj niti između zakona i bezakonja, odanosti čovjeku i sustavu, te subjektivnom definiranju moralnog i amoralnog.

U jednoj od svojih najboljih uloga u karijeri, središnji je lik odglumio D. Quaid (Innerspace, Wyatt Earp) koji je s redateljem McBrideom surađivao i u filmu "Great Balls of Fire!", dok mu je partnerica E. Barkin (More ljubavi). Također, treba istaknuti da su glavni glumci imali izvrsnu podršku u epizodnim ulogama, ponajviše u interpretaciji N. Beattyja (Network) i J. Goodmana (Veliki Lebowski). Vješto režiran, dozirano napet i pun trpkog humora, "The Big Easy" jedan je od boljih i originalnijih trilera američke kinematografije druge polovice 80-ih.


Komentari (0)

Foto