Delta Force (1986)

The Delta Force (Originalni naziv)

akcija triler

Kad teroristi otmu putnički avion specijalni tim vrhunskih komandosa kreće u spašavanje

 
Režija: Menahem Golan
Scenarij: Menahem Golan, James Bruner
Uloge: Lee Marvin, Chuck Norris, Shelley Winters, Martin Balsam, George Kennedy, ...

Filmografija

"Delta Force" jedan je od začetnika akcijskog podžanra o otmicama aviona koji uspješno nastavljaju naslovi poput "Putnik 57", "Umri muški 2", "Air Force One" i "Operacija Delta Force 2", a Chuck Norris, slavni Walker, teksaški rendžer, jedno je od "zaštitnih lica" akcijskog žanra.

Libanonski teroristi, predvođeni opasnim islamistom Abdulom Rifijem (Robert Forster), otimaju američki zrakopolv na putu iz Atene za New York. Pilot otetog Boinga 707 prisiljen je preusmjeriti let za Bejrut, gdje otmičari upute svoje zahtjeve američkoj vladi.  Kabinet američkog predsjednika odgovara hitnim slanjem elitne antiterorističke jedinice Delta Force, na čijem su čelu bojnik McCoy (Chuck Norris) i pukovnik Alexander (Lee Marvin), koji imaju  jednostavnu zadaću - osloboditi taoce i ne pregovarati s teroristima.

Film "Delta Force" inspiriran je istinitim događajem otmice aviona 14. lipnja 1985. na liniji Kairo - London, čiji je let preusmjeren za Bejrut i Alžir. Originalna talačka kriza, u kojoj je bilo oteto 153 putnika i 8 članova posade, okončana je tek nakon dva tjedna ubojstvom putnika, ronioca američke mornarice.


Komentari (1)

Foto