Crveno stanje (1995)

Cedric Turner (Originalni naziv)

akcija triler drama

Zatvorski čuvar nakon premjestaja u ženski zatvor zaljubi se u osuđenicu

 
Režija: Mika Kaurismäki
Scenarij: Andre Degas
Uloge: James Russo, Cynda Williams, Paul Calderon, Victor Argo, Jonathan Shaw, ...

Filmografija

Mika Kaurismäki, starij brat poznatijeg Akija, imao je gotovo jednako uspješan početak, pa je tako došao do režije ovog američkog nezavisnog filma kojeg su baš zbog redateljevog renomea financijski potpomogle finska TV i njemački ZDF. U tipično američki krimić prema istinitoj priči redatelj je unio neke elemente europskog autorskog filma u načinu građenja atmosfere i profiliranja protagonista što mu daje dodatnu zanimljivost.

Dan Capelli (J. Russo) je zatvorski čuvar sklon nasilnom ponašanju prema zatvorenicima. Nakon što brutalno pretuče zatvorenika koji je ozlijedio njegovog kolegu, prebačen je u ženski zatvor gdje se zaljubi u atraktivnu osuđenicu Gidell (C. Williams), nekadašnju pjevačicu i suvlasnicu noćnog kluba, osuđenu zbor pranja novca i još nekih prljavih poslova, iako je ona manje kriva od svog momka Angela (P. Calderon) i njegovog nalogodavca Kleina.

Gidell se svakako želi izbaviti zatvora, ali ne pristaje na nagodbu s tužiteljem koji nema dokaza za one koji su u tim prljavim poslovima značajniji. Zato zavodi Dana, što izaziva Angelov bijes i vodi do niza obračuna i žestoke akcije.


Komentari (0)

Foto