Vremeplov (2002)

THE TIME MACHINE (Originalni naziv)

akcija avantura sf

Nova raskošna ekranizacija SF klasika H. G. Wellsa o putovanju kroz vrijeme

 
Režija: Simon Wells
Scenarij: John Logan, David Duncan
Uloge: Guy Pearce, Mark Addy, Phyllida Law, Samantha Mumba, Laura Kirk, ...

Filmografija

Znanstvenik i izumitelj Alexander Hartdegen (Guy Pearce) odlučio je dokazati da je putovanje kroz vrijeme moguće. Njegova odlučnost prerasta u očaj zbog osobne tragedije koja sada u njemu budi želju da promijeni prošlost. Testirajući svoje teorije pomoću vremenskog stroja koji je sam izumio, Hartdegen putuje čak 800.000 godina u budućnost gdje nalazi čovječanstvo podijeljeno na lovce i lovinu. Ovaj putnik kroz vrijeme u dalekoj budućnosti će između ostalih susresti i Maru (Samantha Mumba).

Alexander Hartdegen (G. Pearce) briljantni je matematičar koji je život posvetio znanosti, dok je u privatnom životu prilično smušen. Zaljubljen je lijepu Emmu (S. Guillory), ali trenutak nakon što se pristane udati za njega, oni postaju žrtve napada u kojem ona pogine. Očajan, Alexander danima ne izlazi iz kuće, te na kraju izrađuje vremeplov kojim se vraća u prošlost i pokušava spriječiti tragediju. Kada mu to ne uspje, odluči otići u budućnost kako bi pronašao odgovor je li moguće promijeniti sudbinu. Ali nakon što putovanje izmakne kontroli, on se nađe 800.000 godina u budućnosti, gdje se nakon velike kataklizme ljudska rasa podijelila na dvije vrste, miroljubive Eloije i ubojite Morlocke...

Nova raskošna ekranizacija literarnog SF klasika H. G. Wellsa o prvom putovanju kroz vrijeme i njegovim posljedicama i ograničenjima. Specijalni efekti u filmu atraktivno dočaravaju putovanje kroz vrijeme, kao i samu budućnost. Premda se u osnovi blisko drži Wellsovog predloška, scenarist John Logan (Gladijator, Posljednji samuraj, Avijatičar) ipak je uveo neke novosti, prvenstveno one koje se mogu očekivati s današnjim tehnološkim razvojem, poput uključivanja sveznajućeg muzejskog kustosa u vidu holograma. Redatelj Simon Wells do tada je karijeru gradio na animiranim ostvarenjima koja je nakon Balta i Američke priče 2 rezultirala uspješnim Princem Egipta. No, nakon toga se upravo Vremeplovom okrenuo igranom filmu, a svakako je zanimljiv podatak kako je Simon Wells praunuk samog autora knjige H. G. Wellsa, te ne čudi njegova angažiranost.

Wells trenutno radi na romantičnoj komediji Stand by Love s Helenom Bohnam Carter. U naslovnoj ulozi nastupa poznati australski glumac Guy Pearce. Pearce je rođen u Velikoj Britaniji, a obitelj se preselila u Australiju dok je imao tri godine. Glumačku karijeru započeo je u tamošnjoj sapunici Neighbours koja ga je učinila tinejdžerskom zvijezdom. Kao filmski glumac zapažen je nakon uloge u filmu The Adventure of Priscilla, Queen of the Desert, a zatim su uslijedili daljnji uspjesi ulogama u L.A. Povjerljivo, Mementu, Grofu Monte Christo. Završio je snimanje filma Death Defying Acts u kojem glumi Harryja Houdinija. Dojmljive uloge u filmu imaju i Jeremy Irons (Obrat sreće, Misija, Požuda) kao preživjeli pripadnik stare ljudske rase, te Orlando Jones (Evolucija, Magnolia, Drumline) kao sveznajući hologram. Vremeplov je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg make-upa.


Komentari (2)

Foto