Bjegunac (1993)

The Fugitive (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Nepravedno optužen za ubojstvo svoje žene ugledni liječnik postane lovinom saveznog šerifa

 
Režija: Andrew Davis
Scenarij: David Twohy, Roy Huggins
Uloge: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward, Julianne Moore, Joe Pantoliano

Filmografija

Baziran na televizijskoj seriji šezdesetih, "Bjegunac" je osvježavajući spoj akcijskog filma, drame i trilera, vrhunski proizvod struke koji godinama nije nimalo izgubio na šarmu. Za razliku od mnoštva sličnih filmova, Davisov triler, osim što je zanatski savršen, može se pohvaliti i zanimljivim likovima. Igra mačke i miša između šerifa Gerarda i bjegunca kojeg je tako sjajno odigrao Harrison Ford, zanimljiva je upravo zbog njihove inteligencije i snalažljivosti.

Zašto se život uvaženog liječnika pretvorio u očajnički bijeg i borbu za život , provjerite u besprijekornom trileru Andrewa Davisa.

Dr. Richard Kimble (H. Ford) ugledni je kirurg. Živi sa suprugom Helen u otmjenoj gradskoj četvrti i sve je savršeno do večeri kad je Helen ubijena. Vraćajući se iz bolnice, Kimble u kući zatekne uljeza koji uspije pobjeći, a trenutak kasnije pronalazi teško ozlijeđenu Helen koja mu umre na rukama. Od tog se trenutka njegov život pretvara u noćnu moru. Optužen je za umorstvo i pokušava objasniti da je to učinio jednoruki čovjek kojeg je zatekao u stanu, ali ne nailazi na razumijevanje policije, i osuđen je na smrt. Na putu prema kaznionici zatvorski se autobus, izgubivši kontrolu, sudari s vlakom, a Kimble u posljednjem trenutku uspije izbjeći smrt. Tako se Kimble pretvara u bjegunca koji će sam krenuti u potragu za ubojicom svoje žene. Nakon što policija otkriva da je pobjegao, on postaje meta opsesivnog šerifa Sama Gerarda (T. Lee Jones) i njegova agresivnog kolege Renfra. U borbi za opstanak Kimble postaje čovjek bez identiteta čija je budućnost neizvjesna, jer mu se Gerard sve više približava....
Tommy Lee Jones nagrađen je Oscarom za ulogu nepokolebljivog savezno šerifa, a ako nikada niste gledali "Bjegunca", nikako ne propustite antologijske scene, poput Fordova skoka u bezdan ili izdavanje naredbi Tommyja Lee Jonesa svojem timu. Što više progonitelj i progonjeni doznaju jedan o drugom, više se međusobno cijene. Slično je s Davisovim filmom: što ga više gledate, to je bolji!

Komentari (1)

Foto