Dr. No (1962)

DR. NO (Originalni naziv)

akcija triler avantura

"Dr. No" prvi je film iz serijala o tajnom agentu J. Bondu koji podjednako i ljubi i ubija

 
Režija: Terence Young
Scenarij: Richard Maibaum, Ian Fleming, Johanna Harwood, ...
Uloge: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord, Bernard Lee, ...

Filmografija

Tajni agent James Bond je lik iz romana Iana Fleminga. Prvi filmski Bond bio je Sean Connery koji je u vrijeme snimanja prvog Bonda bio praktički nepoznat glumac. Filmovi o Bondu učinili su ga zvijezdom. "Dr. Noa" režirao je britanski redatelj Terence Young (1915-1994) koji je i prije tog filma režirao niz zabavnih akcijskih filmova. Po općem mišljenju "Dr. No" jedan je od najboljih filmova o Jamesu Bondu, a Sean Connery najbolji je od svih glumaca koji su glumili Bonda.

Na Jamajci je ubijen britanski tajni agent Strangways i njegova tajnica. Tri ubojice uzeli su iz njegovog ureda dosje na kojem piše "Dr. No". Šef britanske tajne službe, legendarni "M" (B. Lee), šalje na Jamajku svog najboljeg agenta Jamesa Bonda (S. Connery) kako bi otkrio zašto je Strangways ubijen. Znaju samo da je pokušao otkriti ne ometa li netko iz blizine Jamajke putanje američkih svemirskih raketa lansiranih iz Cape Canaverala. Bond je ne samo izvrstan agent nego i velik zavodnik pred kojim nije ravnodušna ni jedna žena. I u ovoj pustolovini srest će ih nekoliko, no neke će mu raditi o glavi premda će najprije s njim otići u krevet. Čim stigne na Jamajku, Bonda dočeka vozač s automobilom koji mu je tobože poslao vladin ured. Za vrijeme vožnje vozač pokuša ubiti Bonda no kad ga ovaj premlati, proguta otrovnu tabletu i odmah umre.
Bond je agent koji u tajnoj službi nosi broj 007. Dvije nule označavaju da ima dopuštenje ubiti svakog koga drži opasnim za sebe ili svoju vladu. Na Jamajci se udruži s agentom CIA-e Felixom Leiterom (J. Lord) koji je na istom zadatku. Pomoći će im i crnac Quarrell (J. Kitzmiller) koji iznajmljuje motorne brodiće. Bond će od Leitera saznati da u blizini postoji otok kojim vlada tajanstveni Kinez doktor No (J. Wiseman). Bond, Leiter i Quarrel uspiju potajno doći na taj otok kojem prilaz čuvaju teško naoružani patrolni čamci. Ujutro na otoku Bond sretne i prekrasnu Honey Ryder (U. Andress) koja će mu se pridružiti u hvatanju superzločinca doktora Noa...

Komentari (7)

Foto