Memoari nevidljivog čovjeka (1992)

MEMOIRS OF AN INVISIBLE MAN (Originalni naziv)

komedija triler sf

Igrom slučaja poslovni čovjek postane nevidljivim, a ujedno i metom tajne policije

 
Režija: John Carpenter
Scenarij: Dana Olsen, William Goldman, Robert Collector, ...
Uloge: Chevy Chase, Daryl Hannah, Sam Neill, Michael McKean, Stephen Tobolowsky, ...

Filmografija

Premda su ga mnogi doživjeli kao iznenađenje u filmografiji kultnog američkog filmaša Johna Carpentera (Bijeg iz New Yorka, Christine, Stvar), a neki vjerni sljedbenici čak i kao razočaranje zbog mainstreamovskog imidža i komercijalnog potencijala, film Memoari nevidljivog čovjeka ipak je po mnogočemu karakteristično Carpenterovo ostvarenje.

Poslovnjak Nick Halloway (C. Chase) jednog jutra mamuran dolazi u istraživački centar slušati predavanje. No, umjesto predavaonice, on odluči potražiti mjesto gdje će se nakratko odmoriti i izliječiti mamurluk. Za vrijeme njegova dremuckanja u jednom od ureda u zgradi se molekularni eksperiment otme kontroli, zbog čega veći dio zgrade uskoro postane nevidljiv, a s njome i Nick. Kad se napokon probudi, čini mu se da halucinira: dijelovi zgrade kao da nedostaju, a on ne vidi svoj odraz u ogledalu. Odmah potom shvaća i da je, kao potpuno nevidljiva osoba, postao meta tajne policije koja ga želi iskoristiti u svrhu špijunaže. Tada krene bježati i skrivati se od policije, te tražiti način da se što prije vrati u normalno stanje. Shvativši da je biti nevidljiv znatno teže nego što je mislio, Nick se za pomoć obrati Alice (D. Hannah), simpatičnoj djevojci koju je nedavno upoznao...

Najprivrženiji žanrovima trilera, znanstvene fantastike i horora, redatelj John Carpenter nerijetko je karakterističnu ozbiljnost takvih izražaja olakšavao dozom manje ili više ciničnog humora, a redovito je pritom manifestirao izrazit interes i osjećaj za vizualno. Ta dva aspekta uspješno su objedinjena i u Memoarima, visokobudžetnom trileru s jakom humorističnom crtom i (u ono vrijeme) vrhunskim specijalnim efektima.

Komedijska žanrovska odrednica, ovdje izraženija nego u ranijim Carpenterovim filmovima, svoju prisutnost, osim scenariju, uvelike duguje i glumcu koji je ponio glavnu ulogu, slavnom komičaru Chevyju Chaseu (Fletch), te njegovoj uspješnoj interakciji s glumicom Daryl Hannah (Blade Runner). S druge strane, trilerska atmosfera postignuta je i vrlo dobrim glumačkim nastupom glavnog negativca Sama Neilla (Jurski park), i preglednim, klasičnim žanrovskim pripovjedačkim stilom te sugestivnom glazbenom podlogom. Scenarij filma napisan je prema istoimenoj knjizi H. F. Sainta. Film je bio nominiran u četiri kategorije za nagradu Saturn američke Akademije filma znanstvene fantastike, fantazije i horora.


Komentari (0)

Foto