Oluja bez oblaka (1996)

White Squall (Originalni naziv)

drama avantura

Chuck Gieg završnu je godinu srednje škole odlučio pohađati na jedrenjaku Albatros

 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Todd Robinson
Uloge: Jeff Bridges, Caroline Goodall, John Savage, Scott Wolf, Jeremy Sisto, ...

Filmografija

SAD, 1960. Chuck Gieg (S. Wolf) završnu je godinu srednje škole odlučio pohađati na jedrenjaku Albatross koji nezrelim mladićima služi kao ploveća škola, kako u životnom tako i u edukativnom smislu. Nezadovoljan podcjenjivačkim tretmanom svojih roditelja, Chuck se priključio posadi istomišljenika kako bi u dugoj plovidbi Karipskim morem očvrsnuo svoje tijelo i duh. Učenicima na brodu zapovijeda iskusni kapetan Sheldon (J. Bridges)...

SAD, 1960. Chuck Gieg (S. Wolf) završnu je godinu srednje škole odlučio pohađati na jedrenjaku Albatross koji nezrelim mladićima služi kao ploveća škola, kako u životnom tako i u edukativnom smislu. Nezadovoljan podcjenjivačkim tretmanom svojih roditelja, Chuck se priključio posadi istomišljenika kako bi u dugoj plovidbi Karipskim morem očvrsnuo svoje tijelo i duh. Učenicima na brodu zapovijeda iskusni kapetan Sheldon (J. Bridges), a predaju im njegova supruga Alice (C. Goodall) i ekscentrik McCrea (J. Savage). Još za višetjednih priprema u luci, Sheldon je učenicima dao do znanja da na brodu nema milosti ni tolerancije spram nediscipline i razmaženosti. Momci će ubrzo i shvatiti zašto. More osim ljepota donosi i mnoge opasnosti, a svaki je član posade odgovoran za sigurnost svih svojih suputnika. Kad se na povratku kući suoče s katastrofalnom olujom, shvatit će svu ozbiljnost i težinu kapetanovih riječi... Često nazivan "Društvom mrtvih pjesnika" na moru ovaj film engleskog filmskog velikana Ridleya Scotta, utemeljen na istinitoj traumatičnoj priči, tematizira učestalu problematiku psihofizičke transformacije dječaka u muškarce nakon što se susretnu s nepoznatim okružjem i novim situacijama. Redatelj koji je svojim filmovima doslovce prošarao prostornu i vremensku dimenziju - posjetivši svemir (Osmi putnik), ocean (1492: Conquest of Paradise), afričke pustinje (Black Hawk Down) i ostala bespuća te proputovavši prošlost (Gladijator, Kraljevstvo nebesko), sadašnjost (Thelma i Louise) i budućnost (Istrebljivač) - višestruko je dokazao svoju stvaralačku svestranost i autorsku kompetenciju.
Tako se i "Pakleno more" premda ne spada među Scottove najhvaljenije radove, može podičiti odlikama koje krase ostala njegova ostvarenja, prvenstveno zadivljujućom vizualnom snagom i vrhunskim specijalnim efektima. Potonji su presudni u nezaboravnom prikazu naslovne oluje (inače prilično rijetkog meteorološkog fenomena - oluje bez oblaka) koja izvrsno funkcionira kao katarzični klimaks ovoga filma te tako nadoknađuje za Scotta pomalo atipičan, uglavnom verbalan i dramski obojen veći dio filma. Uz prekrasne fotografije Hugha Johnsona, bez pohvale nikako ne smiju proći ni vrlo dobre glumačke izvedbe Jeffa Bridgesa (Fabulous Baker Boys, Kralj ribara), Johna Savagea (Kosa, Lovac na jelene) i cijelog ansambla mladih glumaca, među kojima je najpoznatiji Ryan Phillippe (Studio 54). "Pakleno more" bio je nominiran za nagradu Golden Reel američkog udruženja Motion Picture Sound Editors u kategoriji najbolje montaže zvuka - zvučnih efekata.

Komentari (1)

Foto