55 dana u Pekingu (1963)

55 DAYS AT PEKING (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Spektakularna priča o tzv. bokserskom ustanku u Kini na prijelazu stoljeća

 
Režija: Nicholas Ray
Scenarij: Philip Yordan, Bernard Gordon, Robert Hamer
Uloge: Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson, John Ireland, ...

Filmografija

Nicholas Ray jedan je od najistaknutijih američkih filmskih autora iza Drugog svjetskog rata. Ogledao se u raznim žanrovima, a najpoznatiji su mu filmovi kultni Buntovnik bez razloga, vestern Johnny Guitar, ratna drama Gorka pobjeda i gangsterski debi Oni žive noću. U svom opusu, obilježenom neprilagođenim likovima, melankolijom, izrazitom vizualnom izražajnošću i sklonošću promodernističkim redateljskim postupcima, ostvario je i dva povijesna spektakla - Kralj kraljeva o Kristu, te 55 dana u Pekingu o tzv. bokserskom ustanku u Kini na prijelazu stoljeća...

Godine 1900. u Kini izbija tzv. bokserski ustanak protiv strane eksploatacije nacionalnih dobara i ponižavajućeg odnosa koji Japan i zapadne sile - Velika Britanija, Amerika, Njemačka, Rusija, Italija i Francuska - imaju prema kineskoj državi. Kineska carica potajno potpomaže ustanike oružjem, a kad oni u Pekingu napadnu područje na kojem su smještena međunarodna diplomatska predstavništva i oružane snage, dođe do velike bitke. Otpor opsadi predvodi američki mornarički bojnik Matt Lewis, koji se nedavno zbližio s ruskom plemkinjom Natalijom Ivanoff, prezrenom od sunarodnjaka zbog preljuba s Kinezom, zbog čega je njezin muž počinio samoubojstvo.

55 dana u Pekingu  je film vizualno fascinantna rapsodija kompaktne narativno-dramaturške strukture usprkos epskoj protežnosti i zamahu, a bio je nominiran za dva Oscara, oba iz muzičke sfere - za uzbudljivu partituru bio je nominiran znameniti Dimitri Tiomkin (Točno u podne, Obračun kod O.K. korala, Rio Bravo), a za najbolju izvornu pjesmu (So Little Time) Tiomkin (glazba) i Paul Francis Webster (tekst). Velik glumački ansambl sastavljen redom od vrsnih izvođača predvode legende - Charlton Heston (Deset zapovijedi, Ben Hur, Dodir zla, Planet majmuna), Ava Gardner (Snjegovi Kilmandžara, Mogambo, Bosonoga kontesa, Sunce se ponovo rađa) i David Niven (Moj čovjek Godfrey, Odvojeni stolovi, Topovi s Navarone, Pink Panther).


Komentari (0)

Foto