Hotel Rwanda (2004)

HOTEL RWANDA (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Priča o čovjeku koji u jeku krvavog rata u Ruandi dokazuje svoju hrabrost i humanost

 
Režija: Terry George
Scenarij: Terry George, Keir Pearon
Uloge: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Xolani Mali, Desmond Dube, Hakeem Kae-Kazim, ...

Filmografija

Nominirana za Oscara u kategorijama najbolje glavne muške (Don Cheadle), sporedne ženske uloge (Sophie Okonedo) i najboljeg izvornog scenarija, angažirana (anti)ratna drama suscenarista i redatelja Terryja Georgea (Some Mother´s Son, A Bright Shining Lie, Reservation Road, TV serija Glavni grad), scenarista intrigantnih drama U ime oca i Boksač Jima Sheridana, adaptacija je biografske priče Paula Rusesabagina, nekadašnjeg upravitelja hotela Mille Collines u Kigaliju, glavnom gradu Ruande...

Ruanda početkom ljeta 1994. godine zemlja je u kojoj sukob među plemenima Hutu i Tutsi svakoga trenutka može prerasti u otvoreni rat. Dok se pripadnici plemena Hutu približavaju glavnom gradu Kigaliju, najavljujući skoro istrebljenje "žohara" Tutsija, emotivni Paul Rusesabagina (D. Cheadle), upravitelj luksuznog gradskog hotela Mille Collines, nastoji održati privid mirnog života. On je član plemena Hutu oženjen privlačnom Tatianom (S. Okonedo) iz plemena Tutsi, otac troje djece i apolitičan čovjek koji vjeruje da podmićivanjem pravih ljudi poput arogantnog generala Augustina Bizimungua (F. Mokoena) i nepouzdanog poslovnog ortaka Georgea Rutagande (H. Kae-Kazim) može zaštititi obitelj.

Sigurnost mu donekle ulijeva i nazočnost UN-ovih mirovnih snaga predvođenih odlučnim pukovnikom Oliverom (N. Nolte), koji tvrdi da će njegovi vojnici svakako ispuniti zadaću razdvajanja zaraćenih plemena. No kad uskoro započne krvavi rat, te kad u Kigali stigne mnoštvo novinara među kojima je i fotoreporter Jack Dagliush (J. Phoenix), Paul će shvatiti težinu situacije i veličinu svoje zablude, ali i odlučiti pod svaku cijenu spasiti što više sugrađana Tutsija. A ta bi cijena mogla biti iznimno visoka, jer će neki suradnici Paulu iznenada okrenuti leđa, a on i Tatiana će biti prisiljeni na kocku staviti i vlastite živote....

Nakon što je godinama želio snimiti film temom smješten u suvremenu Afriku, redatelj Terry George, nominiran za Oscara i za scenarij U ime oca, naposljetku je doznao priču o Paulu Rusesabagini, čovjeku koji je sredinom 1990-ih godina, u jeku krvavog rata u Ruandi, nesebičnim zalaganjem u iznimno teškim uvjetima uspio spasiti 1286 ljudi, mahom pripadnika plemena Tutsi. Zaintrigiran potresnom storijom i stravičnom činjenicom da su Hutui u samo stotinu dana masakrirali čak osamsto tisuća Tutsija, a da je svijet to jedva zapazio i uglavnom popratio licemjernim komentarima o nerazumljivom plemenskom sukobu, Terry George je osjetio da je riječ o temi koju svakako mora obraditi.

Unatoč protivljenjima producenata koji su željeli da Paula utjelovi neki poznatiji glumac poput Denzela Washingtona ili Willa Smitha, redatelj je uspio dobiti izvrsnog Dona Cheadlea (Hamburger Hill, Boje nasilja, Čekajući smrt u Denveru, Vrag u plavoj haljini, Rosewood, Vulkan, Kralj pornića, Bullworth, Daleko od očiju, Misija na Mars, Kritična točka, Traffic, Operacija Swordfish, Gas do daske 2, Oceanovih 11-12-13, Nakon sumraka, Fatalna nesreća.), za svoj nastup nominiranog i za Zlatni globus. Nakon brojnih peripetija koje su uključivale snimanje u jeku turističke sezone, angažman turista u ulogama ratnih izbjeglica, kao i dotad anonimne Sophie Okonedo (Ace Ventura: Kad priroda zove, Šakal, Slatke prljave stvari, Aeon Flux), film je naposljetku u međunarodnoj koprodukciji snimljen za samo dva mjeseca. Srećom, realizacija u neprimjerenim uvjetima nije se nimalo odrazila na kakvoću samog djela.

Riječ je o dojmljivom i nenametljivo režirano ostvarenju linearno strukturirane priče, koje nudi sugestivan nepatetičan prikaz uznemirujućih i gdjekad vrlo okrutnih ratnih zbivanja, ali i efektnu sliku ljudske i moralne preobrazbe jednog naizgled bezličnog i kolonijalnog podanika koji u iznimno teškim uvjetima dokazuje svoju hrabrost i humanost. U pozadini osobnih drama Paula Rusesabagine i članova njegove obitelji, suočenih sa samovoljom i bezdušnošću ratnih zločinaca i profitera, učinkovito su prikazani egoizam i bešćutnost svjetske javnosti, donekle oličene i u liku isprva neupućenog no naknadno sućutnog inozemnog reportera kojeg glumi Joaquin Phoenix (Parenthood, Žena za koju se umire, Kako smo izmislili Abbottove, Pogrešno skretanje, 8 mm, The Yards, Buffallo Soldiers, Misteriozni znakovi, Zaselak), za uloge u hitovima Gladijator i Hod po rubu nominiran za Oscara, te u liku razočaranog zapovjednika UN-ove policijske postrojbe kojeg utjelovljuje izvrsni Nick Nolte (48 sati, Teksaški graničar, Oproštaj s kraljem, Još 48 sati, Rt straha, Volim nevolje, Jefferson u Parizu, Tanka crvena linija, Doručak šampiona, Simpatico, Hulk), također nominiran za Oscara za role u filmovima Princ plime i Grad nasilja. Najveća vrlina filma nedvojbeno je nastup Dona Cheadlea koji vrlo uvjerljivo dočarava prestrašenog i ponekad posve izgubljenog čovjeka za spas svoje obitelji prisiljenog postati junak.


Komentari (0)

Foto