Anna i kralj (1999)

ANNA AND THE KING (Originalni naziv)

drama romantika povijesni

Dirljiva priča o tihoj romasi engleske učiteljice i siamskoga kralja polovicom 19. st.

 
Režija: Andy Tennant
Scenarij: Anna Leonowens, Steve Meerson
Uloge: Jodie Foster, Chow Yun-Fat, Ling Bai, Tom Felton, Syed Alwi, ...

Filmografija

Temeljena na istinitim događajima i dnevničkim zapisima stvarne Anne Leonowens, povijesno-biografska drama "Ana i kralj" redatelja Andyja Tennanta vrhunsko je, emocijama ispunjeno ostvarenje koje pokazuje kako se veličanstveni spektakli ne dobivaju isključivo pričanjem velikih priča o ratovima i društvenim mijenama, nego da i osobne revolucije najčešće pružaju itekako zahvalan filmski materijal. Vizualno impresivan, pun precizno rekonstruiranih kostima i građevina, ovo je film koji se, prije svega, ipak temelji na glumačkoj čaroliji vodećeg para.

Pridružite se hrabroj učiteljici Anni na putovanju koje će vam dirnuti dušu, a srce zagrijati i ispuniti duhom istinske životne avanture u prekrasnoj povijesnoj romansi "Ana i kralj".

Nakon što joj je u drugoj polovici 19. stoljeća ponuđen posao obrazovanja 58-ero djece siamskoga kralja Mongkuta (Chow Yun-Fat), engleska školska učiteljica, mlada udovica Anna Leonowens (Jodie Foster), čini nešto što prosječnoj ženi viktorijanskog doba nikad ne bi palo na pamet - zajedno sa svojim sinom odlazi u, tisućama milja udaljenu, apsolutno nepoznatu zemlju. Anna ne poznaje posebno ni sijamske prilike ni kralja Mongkuta, osim što je svjesna da ga njegov narod štuje poput boga. Uskoro shvaća da su njene predrasude prema neciviliziranom Istoku jednake Mongkutovima prema Zapadu, a njihovi će razgovori oboma promijeniti unaprijed stvorene slike. Pomažući mu ne samo oko obrazovanja djece, nego i sve češće kod državničkih poslova, Anna se zbližava s kraljem, a njihov odnos s vremenom prerasta u tihu romansu.
Jodie Foster je još jednom potvrdila svoj status jedne od holivudskih ikona, ali posebno je iznenađenje Chow Yun-Fat, koji je u ostvarenju "Ana i kralj" izvršio preobrazbu borilačke zvijezde u pravoga dramskog prvaka.
Povijesni spektakl smješten u egzotičnu zemlju, s raskošnom fotografijom Caleba Deschanela te pedantno rekonstruiranim kostimima temelji se na dnevnicima britanske učiteljice Anne Leonowens koja je 1860-ih godina podučavala djecu sijamskog kralja Mongkuta. Ti su dnevnici inspirirali Margaret Landon da napiše roman, ali i nekoliko filmskih redatelja: prvi film o Anni snimljen je 1943. godine; 1956. snimljen je mjuzikl Kralj i ja (1956.) s Yulom Brynerom i Deborah Kerr, zatim animirani film 1998. godine.
Andy Tennant (najpoznatiji po modernoj verziji o Pepeljuzi, Ever After, s Drew Barrymore u glavnoj ulozi) raspolagao je s mnogo većim budžetom od svojih prethodnika. Velike su mu prednosti što je prvi put u ulozi kralja imao Azijata, Chow Yun-Fata, koji je ugledan dramski glumac sa svojstvima karizmatičnog filmskog junaka, te što je snimao na izvanstudijskim lokacijama. Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama najbolje kostimografije (Jenny Beavan) i scenografije (Luciana Arrighi, Ian Whittaker). U istim kategorijama, kao i u onoj za fotografiju bio je nominiran za Zlatni satelit, a za Zlatni globus bio je nominiran u kategorijama najbolje glazbe (George Fenton) i najbolje pjesme.

Komentari (0)

Foto